Kruche babeczki z jabłkami
Nie zawodne kruche ciasto, faszerowane polskimi, zerwanymi prosto z drzewa jabłkami a do tego duża ilość cynamonu. Cóż może być lepszego na to dzisiejsze popołudnie....





Składniki na 20 sztuk.
Foremki na babeczki o górnej średnicy 8 cm należy dobrze natłuścić i lekko oprószyć mąką pszenną/ tortową (w małym rondelku roztapiamy 1 łyżkę margaryn i za pomocą pędzla smarujemy nią foremki na babeczki a następnie oprószamy delikatnie mąką).
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto kruche:
- 2,5 szklanki mąki krupczatki
- 2 surowe żółtka
- 1 całe, surowe jajko
- 250 g masła lub dobrej margaryny
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (ja użyłam 18%)
Składniki na farsz:
- 1,5 kg jabłek
- 1/2 szklanka cukru kryształu
- 1 opakowanie cynamonu
- 3 łyżki bułki tartej
Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy im gniazda, myjemy je i ścieramy na najgrubszych oczkach tarki.
Starte jabłka przekładamy do miski i dodajemy do nich cukier, cynamon i bułkę tartom. Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą.
Dodatkowo:
- 1 surowe jajko
- 1/3 szklanki cukru kryształu
- 2-3 łyżeczki cynamonu
Jajko wbijamy do miski i lekko je roztrzepujemy.
Do drugiej miski wsypujemy cukier kryształ, cynamon i łączymy składniki.
Wykonanie:
Masło lub margarynę kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę z cukrem pudrem. Do suchych składników dodajemy żółtka, całe jajko, kwaśną śmietanę oraz tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.
Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 4 -5 mm. Za pomocą foremki na babeczki wycinamy 20 sztuk krążków. W każdym krążku wycinamy 9 otworów (użyłam w tym celu końcówki do worka cukierniczego). Ciasto ponownie wałkujemy na płat grubości 4-5 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek.
Gdy foremki mamy już wyłożone ciastem, napełniamy je farszem powstałym na bazie jajek (ale tak by farsz było nad stan -"z kopułką") i przykrywamy je krążkiem z otworami. Brzegi babeczki i krążka sklejamy ze sobą. Wierzch babeczki smarujemy rozmąconym jajkiem a następnie zanurzamy go w cukrze zmieszanym z cynamonem.
Surowe babeczki układamy na blaszce, blaszkę wkładamy do piekarnika na najniższej jego półce i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 15- 20 minut, na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu babeczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Zimne babeczki wykładamy delikatnie z foremek i podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 14/10/2014
comments powered by Disqus