Kruche babeczki z jabłkami

Nie zawodne kruche ciasto, faszerowane polskimi, zerwanymi prosto z drzewa jabłkami a do tego duża ilość cynamonu. Cóż może być lepszego na to dzisiejsze popołudnie....

Ocena:
1 5

Składniki na 20 sztuk.

Foremki na babeczki o górnej średnicy 8 cm należy dobrze natłuścić i lekko oprószyć mąką pszenną/ tortową (w małym rondelku roztapiamy 1 łyżkę margaryn i za pomocą pędzla smarujemy nią foremki na babeczki a następnie oprószamy delikatnie mąką).

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto kruche:
  • 2,5 szklanki mąki krupczatki
  • 2 surowe żółtka
  • 1 całe, surowe jajko
  • 250 g masła lub dobrej margaryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (ja użyłam 18%)

Składniki na farsz:
  • 1,5 kg jabłek
  • 1/2 szklanka cukru kryształu
  • 1 opakowanie cynamonu
  • 3 łyżki bułki tartej

Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy im gniazda, myjemy je i ścieramy na najgrubszych oczkach tarki.

Starte jabłka przekładamy do miski i dodajemy do nich cukier, cynamon i bułkę tartom. Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą.


Dodatkowo:
  • 1 surowe jajko
  • 1/3 szklanki cukru kryształu
  • 2-3 łyżeczki cynamonu

Jajko wbijamy do miski i lekko je roztrzepujemy.

Do drugiej miski wsypujemy cukier kryształ, cynamon i łączymy składniki.


Wykonanie:

Masło lub margarynę kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę z cukrem pudrem. Do suchych składników dodajemy żółtka, całe jajko, kwaśną śmietanę oraz tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 4 -5 mm. Za pomocą foremki na babeczki wycinamy 20 sztuk krążków. W każdym krążku wycinamy 9 otworów (użyłam w tym celu końcówki do worka cukierniczego). Ciasto ponownie wałkujemy na płat grubości 4-5 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek.

Gdy foremki mamy już wyłożone ciastem, napełniamy je farszem powstałym na bazie jajek (ale tak by farsz było nad stan -"z kopułką") i przykrywamy je krążkiem z otworami. Brzegi babeczki i krążka sklejamy ze sobą. Wierzch babeczki smarujemy rozmąconym jajkiem a następnie zanurzamy go w cukrze zmieszanym z cynamonem.

Surowe babeczki układamy na blaszce, blaszkę wkładamy do piekarnika na najniższej jego półce i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 15- 20 minut, na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu babeczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Zimne babeczki wykładamy delikatnie z foremek i podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 14/10/2014


comments powered by Disqus