Kruche babeczki z grzybami i kapustą

Bardzo prosty , smaczny a do tego idealny przepis na te Święta Bożego narodzenia. Kruche ciasto połączone z farszem , który powstał na bazie smażonych pieczarek oraz domowej, kiszonej kapusty.

Ocena:
1 5

Składniki na 24 sztuki ( babeczki wysokie na około 4-5 cm).

Formę na muffiny wykładamy papilotkami.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na słone, kruche ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 250 g margaryny lub masła
  • 4 łyżki oleju roślinnego / rzepakowego/ słonecznikowego
  • 3 surowe żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki na farsz:
  • 1/2 l kiszonej/ kwaszonej białej kapusty
  • 500 g surowych pieczarek
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 łyżki smalcu ze skwarkami
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka mieszanki domowych ziół - lubczyk, pietruszka, chilli, majeranek, tymianek, oregano i bazylia
  • sól i pieprz do smaku

Pieczarki dokładnie myjemy , suszymy na ręczniku papierowym i kroimy w dość grubą kostkę (nie na drobno bo pod wpływem smażenia bardzo się kurczą).

Na patelnie dajemy łyżkę masła i dodajemy posiekane pieczarki. Patelnie kładziemy na małym palniku. Podczas smażenia pieczarek na początku pojawi się nam woda nie odlewamy jej a pozostawiamy do odparowania. Gdy woda z pieczarek nam odparuje i one same trochę się podsmażą , patelnie ściągamy z palnika.

Kapustę kiszona siekamy by zbytnio się nam nie "ciągła". Cebulę obieramy z wierzchniej skórki i również kroimy na małe kostki.

Na dużą patelnię dajemy smalec i cebulę. Cebulę lekko podsmażamy. Następnie dodajemy kapustę, podsmażone pieczarki oraz przyprawy. Składniki łączymy i z 10-15 smażymy by się " przegryzły" ze sobą. Gotowy farsz odkładamy do lekkiego przestygnięcia.


Dodatkowo:
  • 2 surowe białka
  • 5-6 łyżek kminku ( chyba , że ktoś preferuje mniej)

Białka przelewamy do niewielkiej miseczki i lekko podbijamy.


Wykonanie:

Ostatnio wypróbowałam inny sposób zagniatania kruchego ciasta - jest on dla mnie szybszy, wiec i może Wam się przyda....

Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy do niej sól, cukier puder, surowe żółtka, olej oraz posiekaną margarynę. Za pomocą metalowej łyżki "siekamy " składniki w misce. Robimy to tak długo aż powstaną nam małe grudki - zdjęcie powyżej. Następnie odkładamy łyżkę i za pomocą rąk zarabiamy szybko ciasto.

Z całości odcinamy około 1/4 ciasta. Odcięta część wałkujemy na papierze do pieczenia ( nie będziemy musieli dodatkowo dosypywać mąki gdy oprószamy nią "gołą" stolnicę), na grubość około 5 mm. Z płatu ciasta na wstępie, wycinamy foremkami 24 różne kształty - gwiazdki , serca, choinki. Każdą figurę smarujemy roztrzepanym białkiem i oprószamy kminkiem. Odkładamy na bok.

Pozostałe ciasto również wałkujemy na papierze do pieczenia na grubość około 6-7 mm. Tak grubością ciasta wykładamy każdą pa pilotkę do 2/3 jej wysokości ( około 4-5 cm wysokości). Każdą surową babeczkę wypełniamy farszem , wyrównujemy boki ciasta, smarujemy rozbełtanym białkiem i na środku przekąski umieszczamy wycięte słone ciastka - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Surowe przekąski pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 15 minut - na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg).

Po upieczeniu słone , faszerowane babeczki pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy z barszczem czerwonym.

Smacznego


Data publikacji: 13/12/2013


comments powered by Disqus