Kruche babeczki z dżemem, lukrem i czekoladą

Proste, bardzo kruche, z dodatkiem domowego dżemu malinowego, różowym lukrem i połówkami czekoladowych jajeczek... babeczki na dwa gryzy- polecam.

Ocena:
1 5

Składniki na 40 sztuk.

Foremki na babeczki należy natłuścić i lekko oprószyć mąką pszenną / tortową (w małym rondelku roztapiamy 1 łyżkę margaryn i za pomocą pędzla smarujemy nią foremki na babeczki a następnie oprószamy delikatnie mąką).

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na kruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 2 surowe żółtka
  • 250 g masła lub dobrej margaryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany 18%

Masło lub margarynę kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę i cukier puder. Do suchych składników dodajemy żółtka, śmietanę oraz tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 4-5 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek.

Tak przygotowane surowe babeczki układamy na blaszce a następnie pieczemy je w 200 stopniach Celsjusza przez 12- 15 minut, na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia: termoobieg). Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.


Składniki na lukier śmietanowy na surowo:
  • 300 g cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)
  • kolka kryształków różowego barwnika spożywczego

Do miski kamionkowej wsypujemy cukier i dodajemy do niego śmietanę oraz barwnik spożywczy. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.


Dodatkowo:
  • słoiczek domowego, gęstego dżemu malinowego
  • 20 sztuk czekoladowych, nadziewanych jajeczek

Czekoladowe jajeczka przecinamy na pół.


Wykonanie:

Upieczone, przestudzone, kruche babeczki wykładamy z formy a następnie wypełniamy je po brzegi domowym, gęstym dżemem malinowym na które wyciskamy porcję różowego lukru. Każdą babeczkę zdobimy połówką czekoladowego jajeczka.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 25/03/2019


comments powered by Disqus