Kruche angielskie ciasteczka

Smaczne, szybkie i tanie a do tego z płatkami migdałowymi i grubym brązowym cukrem.

Ocena:
1 5

Składniki na 2 blachy do pieczenia.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 200 g mąki pszennej / tortowej
  • 125 g miękkiego masła
  • 60 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru

Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 4 łyżki brązowego, grubego cukru
  • 50 g płatków migdałowych

W miseczce łączymy ze sobą płatki migdałowe z cukrem.

Do osobnej miseczki wbijamy jajko i je roztrzepujemy.


Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy do niej cukier puder, mielony imbir i miękkie masło. Za pomocą łyżki drewnianej łączymy składniki tak by powstała nam gładka, jednolita kula (nie wyrabiamy ciasta dłońmi).

Stolnice lekko podsypujemy mąką pszenną / tortową. Wyrobione ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm i za pomocą foremki w kształcie kwiatka wycinamy ciastka.

Ciasteczka układamy na blaszce dopieczenia. Następnie każde ciastko smarujemy rozbełtanym jajkiem i obficie posypujemy je mieszanką płatków migdałowych i cukru.

Ciasteczka pieczemy na 2 od dołu półce w piekarniku, w 200 stopniach Celsjusza przez 8-10 minut - na złoty kolor. Po upieczeniu ciasteczka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Podajemy.

Uwaga: ciasteczka są bardzo kruche dlatego surowe wycięte kwiatki przenosimy na blachę do pieczenia nożem.

Smacznego


Data publikacji: 24/06/2013


comments powered by Disqus