Krem wiśniowy

Krem wiśniowy z wiśniówką.

Ocena:
1 5
Składniki na masę:
  • 1 opakowanie budyniu wiśniowego bez cukru
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 300 ml mleka
  • 125 g miękkiego masła
  • 1,5 kieliszku nalewki wiśniowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

W małym rondelku podgrzewamy kieliszek nalewki . W 1/2 kieliszka alkoholu rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną. Zagęszczony płyn wlewamy do rondla. Łączymy ze sobą składniki ,które podgrzewamy na małym ogniu przez 3-4 minuty. Następnie odstawiamy do przestygnięcia.

Do szerokiego kubka nalewamy 100 ml mleka i dosypujemy do niego budyń. Łączymy ze sobą składniki. W rondlu doprowadzamy do zagotowania 200 ml mleka. Do gotującego się mleka wlewamy wiśniową masę. Powstały budyń gotujemy około 5 minut na małym ogniu, cały czas mieszamy, żeby się nie przypalił do dna rondla. Po zagotowaniu przykrywamy go folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia.

W makutrze ucieramy na puch masło z cukrem pudrem. Do utartego masła dodajemy stopniowo zimny budyń. Składniki ucieramy tak długo aż nie będzie w masie grudek. Do makutry wlewamy zagęszczoną nalewkę i delikatnie ucieramy z masą tak by nie do końca połączyły się składniki

Masę wiśniową przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką.


Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:

ciasteczkowy-potwor.pl/muszelki-z-kremem-wisniowym


Data publikacji: 22/03/2013


comments powered by Disqus