Krakersy z makiem
Krakersy nie tylko warto kupić w sklepie ale i samemu zrobić. Robi się je szybko i są bardzo smaczne. W sam raz jako przekąska do dipów.





Składniki na 3 blaszki.
Składniki na krakersy:
- 2 pełne szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 75 g margaryny lub masła
- 150 g sera żółtego który dobrze się topi
- 1/2 szklanki letniej wody
- sól do oprószenia
- 1/3 szklanki suchego maku do oprószenia
Wykonanie:
Ser żółty ścieramy na najdrobniejszych oczkach na tarce. Na stolnicy za pomocą sitka przesiewamy ze sobą mąkę pszenną, sodę oczyszczoną i dosypujemy do nich sól oraz cukier. Margarynę kroimy w kostkę i dorzucamy do suchych składników. Następnie dodajemy resztę składników- letnią wodę oraz starty ser żółty. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 4 części.
Na stolnice kładziemy papier do pieczenia podsypujemy go lekko mąką i za pomocą wałka wałkujemy pierwszą część ciasta na grubość 1-2 mm. Rozwałkowany płat ciasta posypujemy makiem i solą a następnie tniemy go nożem na kwadraty. Delikatnie papier z ciastem przemieszczamy na blaszkę do pieczenia .
Surowe krakersy pieczemy w 220 stopniach Celsjusza przez 5-8 mm na złoty kolor.
Po upieczeniu krakersy odstawiamy do ostygnięcia.
Smacznego
Data publikacji: 05/11/2012
comments powered by Disqus