Krakersy z mąki żytniej
Zastanawiając się co tu fajnego, zdrowego i zjadliwego zrobić do pochrupania postanowiłam poszperać na różnych blogach, stronach zagranicznych i znalazłam przepis u pewnej Włoszki. Po przetłumaczeniu, zakasaniu rękawów udało się upiec powyższe cuda. I przyznam wyszły świetne, idealne, chrupkie, smakowite i nie odbiegające od kupnych a nawet lepsze. Na pewno nie jeden raz wrócę do owego przepisu.





Składniki na 2 blachy do pieczenia.
Blachy przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki:
- 3 szklanki mąki żytniej typ 750
- 2/3 szklanki zimnego mleka
- 100 g masła
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru brązowego
Dodatkowo:
- 3 łyżki wody ciepłej
- 2 łyżki płynnego miodu
- mieszanina domowych ziół
W miseczce łączymy wodę wraz z miodem.
Wykonanie:
So miski przesiewamy mąkę wraz z cukrem i solą. Dodajemy zimne masło i rozdrabniamy je z mąką. Następnie powoli wlewamy mleko zagniatając plastyczne ciasto. Gdy nasze ciasto jest już wyrobione na oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na płat o grubości 2 mm i za pomocą foremki wycinamy kwadraty (o wymiarach 10x10 cm).
Surowe kwadraciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ( pomagamy sobie przy przekładaniu szerokim nożem), smarujemy je z wierzchu wodą wymieszana z miodem i posypujemy dowolnymi ziołami.
Surowe krakersy pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 8 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu krakersy pozostawiamy na blaszce by przestygły.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 06/05/2016
comments powered by Disqus