Koszyczki wielkanocne

Kruche koszyczki wypełnione kajmakiem, oprószone czekoladą, udekorowane kwiatami marcepanowymi, baziami czekoladowymi i kolorowymi jajeczkami....

Ocena:
1 5

Składniki na 20 sztuk babeczek. Średnica foremek do pieczenia 7-7,5 cm.

Foremki na babeczki należy dobrze natłuścić i oprószyć lekko mąką pszenną / tortową. W małym rondelku roztapiamy 1 łyżkę margaryn i za pomocą pędzla smarujemy nią foremki na babeczki a następnie oprószamy delikatnie mąką.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 250 g masła lub dobrej margaryny
  • 2 żółtka

Masło / margarynę kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę z cukrem pudrem. Do suchych składników dodajemy żółtka wraz z tłuszczem. Za pomocą noża, siekamy składniki tak długo ,aż utworzą się nam drobne grudki, wtedy odkładamy nóż i energicznie wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto formujemy w kule i wkładamy na 2 godziny do lodówki.

Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość 4- 5 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek.

Gdy foremki mamy wypełnione kruchym ciastem, za pomocą widelca dziurkujemy dno. Tak przygotowane babeczki pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 12 minut - na złoty kolor. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.

Powinno nam pozostać jeszcze niewielka część surowego ciasta (mi pozostała). Z surowego ciasta formujemy podkowy - za pomocą naszych dłoni toczymy wałek grubości 5 mm, a następnie tniemy go na 20 odcinków. Każdy odcinek powinien mieć długość około 8-9 cm. Kawałki ciasta formujemy na kształt podkowy (ale nie za szerokiej). Surowe podkowy układamy na blaszce do pieczenia a następnie pieczemy je w 200 stopniach Celsjusza przez 12 minut - na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.


Dodatkowo:
  • 350 g gotowej masy kajmakowej
  • 50 g białej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 20 sztuk paluszków delikatesowych
  • 1/2 szklanki białego ryżu dmuchanego
  • 20 sztuk kwiatów marcepanowych
  • 300 g orzeszków w czekoladzie w kolorowej skorupce
  • motylki cukrowe
  • biały pisak lukrowy (lub też inny kolor)

Robimy bazie do koszyczka:

Każdego paluszka delikatesowego łamiemy na dwie części.

Roztapiamy gorzka czekoladę - gorzką czekoladę łamiemy/siekamy w drobne kawałki. Połamaną czekoladę przekładamy do miseczki, którą umieszczamy w gorącej wodzie (w kąpieli wodnej), ale tak by woda nie nalała się nam do czekolady. Gdy nasza czekolad się już rozpuści zamaczamy w niej połamane paluszki (po jednym) i układamy na papierze do pieczenia by czekolada na nich lekko zastygła, ale nie stwardniała. Następnie na czekoladowych paluszkach układamy biały, dmuchany ryż. Gdy już naszą ozdobę mamy skończoną pozostawiamy ją by czekolada całkowicie się na niej zastygła.

Do niewielkiej miseczki, na grubym tarle ścieramy biła i mleczną czekoladę.


Wykonanie:

Upieczone, przestudzone babeczki wypełniamy masą kajmakową (po jednej łyżce masy na babeczkę). Masę lekko posypujemy mieszanką białej i mlecznej czekolady. Na boku babeczki wbijamy po dwie sztuki bazi, układamy kolorowe jajka (orzeszki w czekoladzie w kolorowej polewie). Dla smaku i wyrazistości, do koszyczków wkładamy po jednym kwiatku z masy marcepanowej. A następnie układamy (wbijamy lekko) nasze kruche ciasteczka - podkowy.Na rączkach naszych koszyczków, za pomocą pisaka lukrowego przytwierdzamy po dwa motylki.

Podajemy.

Smacznego


Babeczki - koszyczki przechowujemy w lodówce.


Data publikacji: 09/04/2014


comments powered by Disqus