Kostki piernikowe ze śmietanką

Zbliżają się święta więc i zaczyna się czas wypieków piernikowych. Moja propozycja jest może czasochłonna ale za to jak smakuje i wygląda....

Ocena:
1 5

Składniki na blaszkę prostokątną o wymiarach 20cm x 27 cm

Blaszkę do pieczenia należy dokładnie natłuścić i lekko oprószyć mąką pszenną / tortową.


Składniki na piernik:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru kryształu
  • 1/4 kostki margaryny (około 65 g)

Margarynę umieszczamy w rondelku i na małym ogniu roztapiamy. Następnie odkładamy do ostygnięcia.

Mąkę, sodę, gorzkie kakao oraz przyprawę do piernika przesiewamy ze sobą. Całe jajka i cukier ubijamy ze sobą na jednolitą, złotą masę. Pod koniec ubijania wlewamy letnia margarynę - cały czas miksujemy. Następnie dodajemy suche składniki i łączymy wszystko ze sobą.

Po połączeniu się składników ciasto przekładamy do wcześniej przygotowanej formy.

Piernik pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez od 25-30 minut - do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu piernik odstawiamy do ostygnięcia.


Składniki na masę:
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1/5 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 200 ml śmietanki kremówki do ciast i deserów 30%

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Do miski wlewamy zimną śmietankę i ubijamy na sztywno . Pod koniec miksowania dodajemy cukier puder oraz wlewamy letnią żelatynę. Składniki łączymy ze sobą.


Polewa czekoladowa:
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 125 g margaryny
  • 5 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki gorzkiego kakao

W rondelku umieszczamy połamaną na kawałki czekoladę, margarynę, wodę, cukier i kakao. Na małym ogniu podgrzewamy składniki do momentu połączenia się ich ze sobą. Powstałą polewę ściągamy z kuchenki.


Kolorowa polewa:
  • 4 łyżki kopiate cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki wody
  • kilka kryształków barwnika czerwonego i żółtego.

Do miseczki wlewamy wodę i sok z cytryny - łączymy ze sobą. Dodajemy cukier puder i energicznie mieszamy by powstał lukier. Dzielimy go na trzy części: *- do pierwszej miski dajemy żółty barwnik i łączymy składniki ze sobą *- do drugiej miski dajemy czerwony barwnik i mieszamy w celu połączenia się składników *- trzecią miskę z lukrem zostawiamy bez zmian


Ponadto:
  • 4 łyżki konfitury dowolnego smaku
  • 1/2 kieliszka spirytusu

Konfiturę i spirytus łączymy ze sobą.


Wykonanie:

Upieczony i przestudzony piernik dzielimy na pół. Obydwa blaty ciasta smarujemy konfiturą z alkoholem. Tak przygotowane ciasto przekładamy masą z kremówki. Ciasto odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po upływie tego czasu wyciągamy je z lodówki i kroimy na niewielkie prostokąty / kwadraty.

Każdy prostokąt/ kwadrat oblewamy z każdej strony polewą czekoladową a następnie kolorowymi lukrami. Odstawiamy do lodówki na 30 minut a następnie podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 12/11/2012


comments powered by Disqus