Kostki piernikowe ze śmietanką
Zbliżają się święta więc i zaczyna się czas wypieków piernikowych. Moja propozycja jest może czasochłonna ale za to jak smakuje i wygląda....





Składniki na blaszkę prostokątną o wymiarach 20cm x 27 cm
Blaszkę do pieczenia należy dokładnie natłuścić i lekko oprószyć mąką pszenną / tortową.
Składniki na piernik:
- 1,5 szklanki mąki pszennej / tortowej
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 3 jajka
- 0,5 szklanki cukru kryształu
- 1/4 kostki margaryny (około 65 g)
Margarynę umieszczamy w rondelku i na małym ogniu roztapiamy. Następnie odkładamy do ostygnięcia.
Mąkę, sodę, gorzkie kakao oraz przyprawę do piernika przesiewamy ze sobą. Całe jajka i cukier ubijamy ze sobą na jednolitą, złotą masę. Pod koniec ubijania wlewamy letnia margarynę - cały czas miksujemy. Następnie dodajemy suche składniki i łączymy wszystko ze sobą.
Po połączeniu się składników ciasto przekładamy do wcześniej przygotowanej formy.
Piernik pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez od 25-30 minut - do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu piernik odstawiamy do ostygnięcia.
Składniki na masę:
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1/5 szklanki gorącej wody
- 1 łyżka cukru pudru
- 200 ml śmietanki kremówki do ciast i deserów 30%
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Do miski wlewamy zimną śmietankę i ubijamy na sztywno . Pod koniec miksowania dodajemy cukier puder oraz wlewamy letnią żelatynę. Składniki łączymy ze sobą.
Polewa czekoladowa:
- 100g gorzkiej czekolady
- 125 g margaryny
- 5 łyżki wody
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki gorzkiego kakao
W rondelku umieszczamy połamaną na kawałki czekoladę, margarynę, wodę, cukier i kakao. Na małym ogniu podgrzewamy składniki do momentu połączenia się ich ze sobą. Powstałą polewę ściągamy z kuchenki.
Kolorowa polewa:
- 4 łyżki kopiate cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki wody
- kilka kryształków barwnika czerwonego i żółtego.
Do miseczki wlewamy wodę i sok z cytryny - łączymy ze sobą. Dodajemy cukier puder i energicznie mieszamy by powstał lukier. Dzielimy go na trzy części: *- do pierwszej miski dajemy żółty barwnik i łączymy składniki ze sobą *- do drugiej miski dajemy czerwony barwnik i mieszamy w celu połączenia się składników *- trzecią miskę z lukrem zostawiamy bez zmian
Ponadto:
- 4 łyżki konfitury dowolnego smaku
- 1/2 kieliszka spirytusu
Konfiturę i spirytus łączymy ze sobą.
Wykonanie:
Upieczony i przestudzony piernik dzielimy na pół. Obydwa blaty ciasta smarujemy konfiturą z alkoholem. Tak przygotowane ciasto przekładamy masą z kremówki. Ciasto odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po upływie tego czasu wyciągamy je z lodówki i kroimy na niewielkie prostokąty / kwadraty.
Każdy prostokąt/ kwadrat oblewamy z każdej strony polewą czekoladową a następnie kolorowymi lukrami. Odstawiamy do lodówki na 30 minut a następnie podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 12/11/2012
comments powered by Disqus