Kostka malinowo - czekoladowa

A dziś będzie malinowo- czekoladowo i do tego orzeźwiająco. A za orzeźwienie dziękujemy galaretce no i oczywiście pysznym, ogrodowym malinom ;-).

Ocena:
1 5

Składniki na blaszkę o wymiarach 20 cm x 27 cm.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ucierany biszkopt :
  • 3 całe jajka (wielkość M/L)
  • 1 łyżka kopiata gorzkiego kakao
  • 1 opakowanie sypkiego budyniu o smaku czekoladowym (1 x 40 g)
  • 3 łyżki kopiate mąki pszennej / tortowej
  • 2 łyżki oleju roślinnego/ rzepakowego / słonecznikowego
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do miski przesiewamy mąkę pszenną/tortową, sypki budyń, kakao i proszek do pieczenia.

Białka oddzielamy od żółtek.

Białka ubijamy na sztywna pianę. Do ubitych białek, stopniowo dodajemy cukier kryształ i dokładnie łączymy składniki. Następnie wlewamy żółtka, olej i wodę. Gdy uzyskamy jednolitą, jasnozłotą masę wyłączamy mikser i zastępujemy go łyżką drewniana lub trzepaczką (ewentualnie na najniższych obrotach miksera łączymy składniki). Do masy jajecznej wsypujemy (stopniowo) przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy by powstała nam jednolita masa.

Surową masę przekładamy do formy i pieczemy ją w 150-160 stopniach Celsjusza przez 25-20 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia: termoobieg). Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia w piekarniku. Letni biszkopt wykładamy z piekarnika.


Składniki na masę malinową:
  • 600 g malin świeżych lub mrożonych
  • 500 ml wrzącej wody
  • 2 sypkie galaretka o smaku np. malinowym

We wrzącej wodzie rozpuszczamy obie galaretki. Następnie dodajemy do nich maliny (jeśli wykorzystujemy zmrożone owoce, to dodajemy je do galaretek jak mamy już gotowy, upieczony biszkopt, gdyż galaretka bardzo szybko się zetnie).

Galaretkę z owocami pozostawiamy do lekkiego stężenia.


Składniki na masę czekoladową:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 400 g śmietany kremówki do ciast i deserów 30-36%
  • 250 g czekolady do smarowania kanapek

Ciemną czekoladę łamiemy na małe kawałeczki, umieszczamy ją w miseczce. Miseczkę zanurzamy we wrzącej wodzie i w ten sposób rozpuszczamy czekolady.

Śmietanę przelewamy do miski i ubijamy ją na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy rozpuszczoną czekoladę oraz czekoladę do smarowania- składniki dokładnie łączymy ze sobą.


Dodatkowo:
  • 1 opakowanie sypkiej galaretki np o smaku wiśniowym
  • 400 ml wrzątku

We wrzącej wodzie rozpuszczamy sypką galaretkę i pozostawiamy ją do lekkiego stężenia.


Do ozdoby:
  • 100 g kolorowej galaretki w cukrze makarena
  • garść suszonych, kandyzowanych liści eukaliptusa

Za pomocą foremek wycinamy kolorowe okręgi, różnej wielkości z galaretek.

Kandyzowane liście przecinamy na pół - ta by tworzyły trójkąty.


Wykonanie:

Na upieczony, przestudzony biszkopt czekoladowy wykładamy równomiernie warstwę owocową- malinową. Ciasto umieszczamy na 2-3 godziny w lodówce by owoce stężały. Następnie na warstwie malinowej rozkładamy masę czekoladowo-śmietankową i ponownie wkładamy ciasto na 2-3 godziny do lodówki. Gdy masy stężeją wylewamy lekko stężałą galaretkę. Ciasto pozostawiamy w chłodnym miejscu by galaretka całkowicie stężała. Tuż przed podaniem każdy kawałek ciasta zdobimy owocami kandyzowanymi i kolorowymi galaretkami w cukrze.

Smacznego


Data publikacji: 02/08/2015


comments powered by Disqus