Kostka kawowa
A dziś będzie kawa z czekoladą - trzeba się wkońcu obudzić...





Składniki na blaszkę o wymiarach 20 cm x 27 cm.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na kakaowy biszkopt:
- 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 3 łyżki cukru kryształu
- 2 surowe jajka (wielkość L)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki stołowe oleju (słonecznikowego/roślinnego/rzepakowego )
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i gorzkim kakao.
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywna pianę. Do ubitych białek, stopniowo dodajemy cukier kryształ i dokładnie łączymy składniki. Następnie wlewamy żółtka- miksujemy. Gdy uzyskamy jednolitą, jasnozłotą masę wyłączamy mikser i zastępujemy go łyżką drewniana lub trzepaczką. Do masy jajecznej wsypujemy ( stopniowo) przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy by powstała nam kakaowa masa.
Kakaową masę przekładamy do formy i pieczemy ją w 150-160 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia w piekarniku. Letni biszkopt wykładamy z piekarnika.
Z podanej wyżej porcji pieczemy jeszcze raz taki sam biszkopt.
Składniki na masę kawową:
- 3 całe, surowe jajka ( wielkość L)
- 200 g cukru kryształu
- 30 g kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżki wrzącej wody
- 250 g miękkiego masła
- 1 kieliszek spirytusu lub wódki
Do szklanki wlać 3 łyżki wrzącej wody i rozpuścić w niej kawę rozpuszczalną. Odstawiamy do przestygnięcia.
Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy do nich cukier. Miskę ze składnikami wstawiamy na garnek z gotującą się wodą (ale tak by miska nie dotykała wody). Jaja z cukrem ubijamy na parze przez 10-15 minut aż uzyskamy pulchną, jasnozłota masę. Masę jajeczną ściągamy z garnka i miskę zanurzamy w zimnej wodzie. W ten sposób studzimy i zagęszczamy masę (ciągle ubijamy).
Masło przekładamy do miski i ubijamy je na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy zimną masę jajeczną oraz alkoholi dokładnie wszystko łączymy.
Składniki na polewę czekoladową:
- 100 g czekolady np. mlecznej
- 1 duża łyżka gorzkiego kakao
- 25 g miękkiego masła
- 2 łyżki mleka
Do niewielkiego rondelka przekładamy drobno posiekaną czekoladę, masło, mleko i gorzkie kakao. Rondelek ze składnikami umieszczamy na najmniejszym palniki i na bardzo małym ogniu doprowadzamy do roztopienia a następnie połączenia się składników. Powstałą polewę czekoladową ściągamy z palnika i lekko przestudzamy (uwaga polewa nie może się zagotować).
Do ozdoby:
- 200 ml śmietany kremówki do ciast i deserów 30-36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 16 sztuk ziarenek kawy
- 2 łyżki kawy cappuccino o dowolnym smaku
Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno. Do ubitej kremówki dodajemy cukier puder i jeszcze chwile miksujemy. Sztywną kremówkę przekładamy do worka cukierniczego, zakończonego końcówką w kształcie bardzo szerokiej gwiazdki i na czas przygotowywania ciasta wkładamy go do lodówki.
Dodatkowo:
- 9 łyżek powideł śliwkowych
Wykonanie:
Formę prostokątną w której pieliliśmy biszkopt, wykładamy czystym papierem do pieczenia. W formie umieszczamy upieczony, przestudzony biszkopt, smarujemy go równo powidłami śliwkowymi a następnie rozkładamy równomiernie masę kawową, którą przykrywamy drugim biszkoptem, ówcześnie posmarowanym obustronnie powidłami śliwkowymi ( po 3 łyżki powideł śliwkowych na każdą stronę). Na biszkopt posmarowany powidłami wylewamy równo polewę czekoladową. Tak przygotowane ciasto wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Po upływie podanego czasu, przed samym podaniem ciasto dodatkowo zdobimy wyciskając za pomocą worka cukierniczego keks śmietany. Każdy keks oprószamy kawą cappuccino, a na ich szczycie układamy po ziarenku kawy.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 03/05/2014
comments powered by Disqus