Korzenne ciasteczka
Wystarczy trochę przyprawy do piernika by zapachniało świętami. Małe ciasteczka korzenne polane cytrynowym lukrem i do tego lekko posypane orzechami nerkowca. Po prostu coś pysznego.





Składniki na około 50 ciasteczek.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Składniki na ciastka:
- 3/4 szklanki mąki pszennej / tortowej
- 1/4 szklanki oleju roślinnego / rzepakowego
- 1 duże jajko
- 2, 5 łyżki cukru kryształu
- 1 duża łyżka gorzkiego kakao
- 1 płaska łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Do miski przesiewamy ze sobą mąkę, kakao, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Do drugiej miski wbijamy całe jajko do którego dosypujemy cukier. Za pomocą miksera łączymy składniki ze sobą. Zmniejszamy obroty miksera i dolewamy olej. Następnie do powstałej masy dodajemy suche składniki. Wszystko łączymy ze sobą na jednolitą masę.
Stolnice podsypujemy mąką na którą przekładamy ciasto.
Ciasto nie jest zbite i takie nie może być.
Ciasto formujemy ręką na kształt okrągłego placka. Podsypujemy je mąka i należy je rozwałkować na grubość 3 mm. Za pomocą kieliszka wycinamy okręgi (można też zrobić w nich dziurkę - ja ją zrobiłam za pomocą foremki do rurek). Ciasteczka przekładamy na blaszkę do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy - funkcja termoobieg- w 160 stopniach Celsjusza od 8-10 minut (lub normalna funkcja pieczenia 180 stopni Celsjusza ).
Po upieczeniu odstawiamy je do ostygnięcia.
Do ozdoby:
- 2 kopiaste łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka wody
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka drobno posiekanych orzechów nerkowca
W małej misce umieszczamy wodę oraz sok z cytryny. Składniki łączymy ze sobą. Następnie dosypujemy cukier puder i energicznie mieszamy.
Powstałym lukrem polewamy przestudzone ciasteczka i delikatnie posypujemy orzechami.
Smacznego
Data publikacji: 17/11/2012
comments powered by Disqus