Korzenne ciasteczka

Wystarczy trochę przyprawy do piernika by zapachniało świętami. Małe ciasteczka korzenne polane cytrynowym lukrem i do tego lekko posypane orzechami nerkowca. Po prostu coś pysznego.

Ocena:
1 5

Składniki na około 50 ciasteczek.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.


Składniki na ciastka:
  • 3/4 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego / rzepakowego
  • 1 duże jajko
  • 2, 5 łyżki cukru kryształu
  • 1 duża łyżka gorzkiego kakao
  • 1 płaska łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Do miski przesiewamy ze sobą mąkę, kakao, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Do drugiej miski wbijamy całe jajko do którego dosypujemy cukier. Za pomocą miksera łączymy składniki ze sobą. Zmniejszamy obroty miksera i dolewamy olej. Następnie do powstałej masy dodajemy suche składniki. Wszystko łączymy ze sobą na jednolitą masę.

Stolnice podsypujemy mąką na którą przekładamy ciasto.

Ciasto nie jest zbite i takie nie może być.

Ciasto formujemy ręką na kształt okrągłego placka. Podsypujemy je mąka i należy je rozwałkować na grubość 3 mm. Za pomocą kieliszka wycinamy okręgi (można też zrobić w nich dziurkę - ja ją zrobiłam za pomocą foremki do rurek). Ciasteczka przekładamy na blaszkę do pieczenia.

Ciasteczka pieczemy - funkcja termoobieg- w 160 stopniach Celsjusza od 8-10 minut (lub normalna funkcja pieczenia 180 stopni Celsjusza ).

Po upieczeniu odstawiamy je do ostygnięcia.


Do ozdoby:
  • 2 kopiaste łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka wody
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka drobno posiekanych orzechów nerkowca

W małej misce umieszczamy wodę oraz sok z cytryny. Składniki łączymy ze sobą. Następnie dosypujemy cukier puder i energicznie mieszamy.

Powstałym lukrem polewamy przestudzone ciasteczka i delikatnie posypujemy orzechami.

Smacznego


Data publikacji: 17/11/2012


comments powered by Disqus