Kominy z ciasta półfrancuskiego z niespodzianką

Przekąski nie muszą być nudne i ciągle te same, a farsz który wykorzystujemy do spaghetti możne idealnie nadać się jako baza do ciasta pół francuskiego. Taka właśnie proponuję podać, eksperymentalna , lekko słodką a zarazem słona przekąskę.

Ocena:
1 5

Składniki na 50 sztuk.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto półfrancuskie:
  • 400 g mąki pszennej / tortowej
  • 400 g masła (prawdziwego 82%)
  • 2 żółtko
  • 2 łyżeczki octu
  • 2/3 szklanki letniej wody
  • szczypta soli

Na stolnicę wysypujemy 100 g mąki i dodajemy do niej masło. Za pomocą noża łączymy składniki. Zarobione ciasto formujemy w cegiełkę, owijamy papierem pergaminowym lub woreczkiem i wkładamy do lodówki by stwardniało.

Resztę mąki wysypać na stolnicę, posolić, wlać ocet, żółtko i letnią wodę. Z podanych składników wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto (takie jak na pierogi). Wyrabiamy tak długo aż odstanie od ręki. Wyrobionym ciastem uderzyć parę razy o stolnicę, uformować na okrąg, przykryć cuchą ścierką i odstawić na 20 minut. W wypoczęte ciasto jałowe , w środek włożyć ciasto maślane, złożyć w kopertę. Ciasto wałkujemy od siebie , zawsze w jedną stronę. Gdy ciasto rozciągnie się już w prostokąt składamy je z powrotem w 3 części. Owijamy i wstawiamy do lodówki na 25-30 minut. Tą samą czynność powtarzamy jeszcze 3 razy nie licząc pierwszego wałkowania.


Składniki na farsz:
  • 1 cebula
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 200 g surowej cukinii
  • 200 g żółtego sera
  • 250 g mielonego mięsa ( użyłam wołowiny)
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki cukru kryształu
  • sól do smaku ( 3 szczypty)
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Pomidorki myjemy , przekrawamy na pół jeśli są za duże. Cukinię myjemy obieramy ze skóry, płuczemy, wycinamy im gniazda i kroimy w niewielkie kawałki ( paski, kostki).

Na patelnie wlewamy oliwę.

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy ją na patelnię. Dodajemy do niej przyprawy ( oprócz cukru). Składniki podsmażamy 3-4 minuty , tak by cebula nam się zeszkliła. Następnie dodajemy mięso mielone. Składniki smażymy aż mięso nie będzie surowe , wtedy dodajemy, pomidorki, cukinię, przecier pomidorowy i cukier . Wszystko dusimy pod przykryciem około 30 minut ( musi nam odparować woda). Gdy farsz będzie już gotowy ściągamy patelnię z palnika.

Z sera żółtego w plastrach wycinamy okręgi za pomocą kieliszka do wódki ( 50 sztuk).


Dodatkowo:
  • 2 surowe białka
  • ostra papryka do smaku ( jak ktoś lubi)

Białka wlewamy do miski i lekko podbijamy.


Wykonanie:

Ciasto półfrancuskie wykładamy z lodówki wałkujemy je w jednym kierunku , na płat o grubości 3 mm z płata wykrawamy za pomocą kieliszka do koniaku 150 kółek. W 100 kółkach , za pomocą kieliszka do wódki wycinamy środki ( odpady z ciasta łączymy ze sobą i wałkujemy w jednym kierunku). Pozostawiamy 50 sztuk kółek wielkości kieliszka do wódki.

Na blaszce do pieczenia układamy pełne kółka , smarujemy je rozbełtanym białkiem następnie układamy jedną obręcz , smarujemy ponownie białkiem i układamy drugą obręcz, którą również smarujemy białkiem ( zdjęcie powyżej).

Małe kółka układamy na blaszce i smarujemy rozbełtanym białkiem.

Tak przygotowane ciasto pieczemy w 200-220 stopniach Celsjusza przez 15 minut - na złoty kolor ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Upieczone ciasto półfrancuskie wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Do letnich czy też zimnych "studni/ kominów" nakładamy farsz, który powinien być ciepły. Na farsz kładziemy wycięte kółko z sera żółtego, oprószamy ostrą papryką i przykrywamy małym, upieczonym kółkiem z ciasta półfrancuskiego.

Podajemy.

Smacznego


Przydatne linki:

http://ciasteczkowy-potwor.pl/ciasto-polfrancuskie-i--2


Data publikacji: 07/11/2013


comments powered by Disqus