Kolorowe zajączki z masą orzechową

Już coraz bliżej Święta Wielkanocne... wypieków co nie miara i nie mam czasu opisywać wszystkich słodkości... proponuję kolorowe kruche, ucierane ciasteczka przełożone masą orzechowo-grysikową. Idealne króliczki / zajączki na święta :-)

Ocena:
1 5

Składniki na 30 sztuk.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ucierane ciasto:
  • 450 g mąki pszennej (typ 450)
  • 225 g miękkiego masła
  • 225 g cukru pudru
  • 2 surowe jajka (wielkość M)
  • 60 g sypkiego budyniu śmietankowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżeczek nalewki waniliowej
  • po kilka kryształków barwnika spożywczego czerwonego, zielonego, niebieskiego, pomarańczowego i fioletowego

Do miski przesiewamy mąkę pszenną, sypki budyń oraz sodę oczyszczoną.

Do pięciu niewielkich miseczek rozlewamy nalewkę waniliową w której rozpuszczamy barwniki spożywcze.

Do dużej miski przekładamy miękkie masło wraz z cukrem pudrem i ucieramy składniki na gładką, puszystą masę. Do utartego tłuszczu dodajemy całe, surowe jajo i ponownie ucieramy. Następnie wsypujemy przesiane suche składniki i dokładnie łączymy składniki. Powstała masę rozkładamy do pięciu miseczek i barwimy ją na czerwono, zielono, niebiesko, żółte -zdjęcia pomocnicze powyżej.

Masę umieszczamy na około 3 godziny w lodówce by stwardniała.

Każde ale z osobna, ciasto wałkujemy na lekko oprószonej mąką stolnicy i za pomocą foremki w kształcie serduszka wycinamy ciastka. Kilka ciasteczek przecinamy na pół/ wzdłuż- będą to uszy naszych wielkanocnych zajączków/króliczków.

Surowe ciasteczka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je na blaszce do przestygnięcia.


Składniki na masę orzechowo - grysikową :
  • 50 g kaszy manny "grysiku" (użyłam kaszy ekspresowej)
  • 125 ml mleka
  • 100 g orzechów włoskich zmielonych
  • 150 g cukru pudru
  • 125 g miękkiego masła
  • 1 kieliszek wódki/ spirytusu / rumu

Mleko wlewamy do rondla, dosypujemy do niego kasze mannę. Składniki kładziemy na najmniejszym palniku i gotujemy je przez 5 -7 minut. Następnie dodajemy zmielone orzechy i dokładnie łączymy składniki. Powstała masę ściągamy z palnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Masło przekładamy do makutry i ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy cukier puder - ucieramy. Nie przestajemy ucierać - stopniowo dodajemy zimną kaszę mannę. Do powstałej masy wlewamy alkohol - rozcieramy.

Powstała masę wkładamy do lodówki by stwardniała.


Dodatkowo:
  • 300 g masy marcepanowej
  • kolorowe barwniki spożywcze
  • czekoladowe, kolorowe dropsy
  • posypki cukrowe
  • pisaki cukrowe/ lukrowe

Masę marcepanową dzielimy na 5 części i 4 z nich barwimy barwnikami spożywczymi. Powstałą masę wałkujemy miedzy dwoma płatami papieru do pieczenia i za pomocą foremki w kształcie serca (ale mniejszej od tej którą wycinaliśmy ciastka) wycinamy serduszka. Nie zabarwione serduszek przecinamy wzdłuż - będą to ozdoby na uszy.


Wykonanie:

Ciasteczka, serduszka przekładamy warstwą masy grysikowo-orzechowej, przykrywamy ją drugim ciastkiem. Uszka zdobimy marcepanem który nie zabarwiliśmy i wbijamy je w złożone ciasteczka, w masę - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Marcapeanowe pyszczki przyklejamy do ciasteczek za pomocą pisaków lukrowych, cukrowych i zdobimy je posypkami - nakładamy ślepia i noski naszym króliczkom. Za pomocą pisaków przyklejamy również ogonki- dropsy czekoladowe.

Ciasteczka umieszczamy na około 2 godziny w lodówce by masa stwardniała i dobrze skleiła ciastka.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 12/04/2019


comments powered by Disqus