Kolorowe zajączki z masą orzechową
Już coraz bliżej Święta Wielkanocne... wypieków co nie miara i nie mam czasu opisywać wszystkich słodkości... proponuję kolorowe kruche, ucierane ciasteczka przełożone masą orzechowo-grysikową. Idealne króliczki / zajączki na święta :-)





Składniki na 30 sztuk.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ucierane ciasto:
- 450 g mąki pszennej (typ 450)
- 225 g miękkiego masła
- 225 g cukru pudru
- 2 surowe jajka (wielkość M)
- 60 g sypkiego budyniu śmietankowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżeczek nalewki waniliowej
- po kilka kryształków barwnika spożywczego czerwonego, zielonego, niebieskiego, pomarańczowego i fioletowego
Do miski przesiewamy mąkę pszenną, sypki budyń oraz sodę oczyszczoną.
Do pięciu niewielkich miseczek rozlewamy nalewkę waniliową w której rozpuszczamy barwniki spożywcze.
Do dużej miski przekładamy miękkie masło wraz z cukrem pudrem i ucieramy składniki na gładką, puszystą masę. Do utartego tłuszczu dodajemy całe, surowe jajo i ponownie ucieramy. Następnie wsypujemy przesiane suche składniki i dokładnie łączymy składniki. Powstała masę rozkładamy do pięciu miseczek i barwimy ją na czerwono, zielono, niebiesko, żółte -zdjęcia pomocnicze powyżej.
Masę umieszczamy na około 3 godziny w lodówce by stwardniała.
Każde ale z osobna, ciasto wałkujemy na lekko oprószonej mąką stolnicy i za pomocą foremki w kształcie serduszka wycinamy ciastka. Kilka ciasteczek przecinamy na pół/ wzdłuż- będą to uszy naszych wielkanocnych zajączków/króliczków.
Surowe ciasteczka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).
Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je na blaszce do przestygnięcia.
Składniki na masę orzechowo - grysikową :
- 50 g kaszy manny "grysiku" (użyłam kaszy ekspresowej)
- 125 ml mleka
- 100 g orzechów włoskich zmielonych
- 150 g cukru pudru
- 125 g miękkiego masła
- 1 kieliszek wódki/ spirytusu / rumu
Mleko wlewamy do rondla, dosypujemy do niego kasze mannę. Składniki kładziemy na najmniejszym palniku i gotujemy je przez 5 -7 minut. Następnie dodajemy zmielone orzechy i dokładnie łączymy składniki. Powstała masę ściągamy z palnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Masło przekładamy do makutry i ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy cukier puder - ucieramy. Nie przestajemy ucierać - stopniowo dodajemy zimną kaszę mannę. Do powstałej masy wlewamy alkohol - rozcieramy.
Powstała masę wkładamy do lodówki by stwardniała.
Dodatkowo:
- 300 g masy marcepanowej
- kolorowe barwniki spożywcze
- czekoladowe, kolorowe dropsy
- posypki cukrowe
- pisaki cukrowe/ lukrowe
Masę marcepanową dzielimy na 5 części i 4 z nich barwimy barwnikami spożywczymi. Powstałą masę wałkujemy miedzy dwoma płatami papieru do pieczenia i za pomocą foremki w kształcie serca (ale mniejszej od tej którą wycinaliśmy ciastka) wycinamy serduszka. Nie zabarwione serduszek przecinamy wzdłuż - będą to ozdoby na uszy.
Wykonanie:
Ciasteczka, serduszka przekładamy warstwą masy grysikowo-orzechowej, przykrywamy ją drugim ciastkiem. Uszka zdobimy marcepanem który nie zabarwiliśmy i wbijamy je w złożone ciasteczka, w masę - zdjęcia pomocnicze powyżej.
Marcapeanowe pyszczki przyklejamy do ciasteczek za pomocą pisaków lukrowych, cukrowych i zdobimy je posypkami - nakładamy ślepia i noski naszym króliczkom. Za pomocą pisaków przyklejamy również ogonki- dropsy czekoladowe.
Ciasteczka umieszczamy na około 2 godziny w lodówce by masa stwardniała i dobrze skleiła ciastka.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 12/04/2019
comments powered by Disqus