Kolorowe sowy
Te ciasteczka powstały z myślą o rozpoczynającym się dniu 1 września. Ciasteczka dla uciechy każdego dziecka i z myślą o dzieciach bo Sowa to przecież (symbol) mądra głowa.





Składniki na 45 dużych ciastek.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto:
- 4,5 szklanki mąki pszennej /tortowej
- 375 g miękkiego masła
- 200 g cukru pudru
- 2 surowe jajka (wielkość L)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 duże łyżki naturalnego kakao
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz naturalnym kakao.
Miękkie masło przekładamy do miski, dodajemy cukier puder i ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu, stopniowo dodajemy jajka i dokładnie rozcieramy. Następnie dodajemy szczyptę soli oraz mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia i kakao. Składniki ucieramy ze sobą do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Utartą masę przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na około 30 minut by stało się bardziej plastyczne.
Składniki na lukier z białek:
- 5 sztuk surowych białek kurzych
- 5 i 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
- kolorowe, spożywcze barwniki
Surowe białka wlewamy do miski i ubijamy je na sztywna pianę z dodatkiem soli. Do ubitych na sztywno białek, stopniowo dosypujemy cukier puder (cały czas miksujemy) Na koniec ucierania dodajemy sok z cytryny. Powstały lukier powinien być puszysty i błyszczący..
Lukier z białek dzielimy na kilka części i barwimy za pomocą kolorowych barwników spożywczych.
Kolorowe lukry przekładamy do jednorazowych woreczków cukierniczych.
Dodatkowo:
- czerwone m&m w czekoladzie
- czekoladowe groszki
- 1 surowe białko
Czekoladowe m&m w czerwonych skorupkach przecinamy na pół (będą to dzioby naszych sów).
Białko przekładamy do miseczki i lekko je podbijamy.
Wykonanie:
Gdy ciasto "odpocznie" wykładamy je z lodówki i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na płat o grubości 5-6 mm. Za pomocą foremek wycinamy 45 sztuk dużych serduszek oraz 45 małych.
Małe, czekoladowe serduszka przecinamy na pół. W dużych sercach odcinamy zwężoną część tą samą foremką, którą je wycinaliśmy - zdjęcia pomocnicze powyżej. Tak przygotowane ciasteczka odwracamy ciasteczka do góry nogami i za pomocą lekko podbitego białka przyklejamy skrzydełka (połówki małych serduszek)- zdjęcia pomocnicze powyżej.
Tak przygotowane ciasteczka ostrożnie, za pomocą szerokiego noża przekładamy na wcześniej przygotowaną blachę i pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza prze 7-8 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).
Po upieczeniu ciastka pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Upieczone, przestudzone ciasteczka zaczynamy dekorować: za pomocą jednorazowych woreczków cukierniczych wyciskamy na ciastka odwrócone łezki zaczynajac od dołu - zdjęcia pomocnicze powyżej. Następnie za pomocą lukrów barwimy na gładko skrzydła. Teraz rysujemy lukrem szpony a następnie białym lukrem oczy na które, za pomocą lukru mocujemy czekoladowe groszki. Pozostaje nam tylko przymocowanie czerwonego dziobu i gotowe kolorowe, zezowate Sowy Mądre Głowy.
Tak przygotowane, ozdobione ciasteczka pozostawiamy do całkowitego wyschnięcia lukru.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 02/09/2016
comments powered by Disqus