Kolorowe letnie ciasto
Moja dzisiejsza propozycja to lekkie, letnie ciasto w którym nie brakuje malin, wiśni, truskawek, porzeczek, galaretki, masy i jogurtu.





Składniki na blachę o wymiarach 20x27 cm.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na biszkopt ucierany:
- 3 jajka (wielkość L)
- 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 1 szklanka mąki pszennej typ 450
- 1 szklanka cukru
- 8 łyżek oleju słonecznikowego/rzepakowego/roślinnego
- 8 łyżek letniej wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do miski przesiewamy mąkę pszenną, krupczatkę i proszek do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywna pianę. Do ubitych białek, stopniowo dodajemy cukier kryształ i dokładnie łączymy składniki. Następnie wlewamy żółtka- miksujemy. Gdy uzyskamy jasnozłotą masę wlewamy wodę i olej - miksujemy. Następnie wyłączamy mikser i zastępujemy go łyżką drewniana lub trzepaczką. Do masy jajecznej wsypujemy (stopniowo) przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy by powstała nam jednolita masa.
Surową masę przekładamy do formy i pieczemy ją w 150-160 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia w piekarniku. Letni biszkopt wykładamy z piekarnika.
Przestudzony biszkopt przecinamy w wzdłuż w proporcji 2/3 do 1/3. Odciętą 1/3 biszkoptu kruszymy do miski.
Składniki na kisielowo-budyniową masę:
- 2 opakowania kisielu o smaku jabłkowym lub kaktusowego
- 250 ml zielonego soczku
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (1 x 45g)
- 300 ml mleka
- 3 łyżki cukru kryształu
- 250 g miękkiego masła
Do rondelka wlewamy sok, wstawiamy go na najmniejszym palniku i doprowadzam do jego zagotowania. Gotujący sie sok ściągamy z palnika i rozpuszczamy w nim kisiele. Powstały kisiel przykrywamy pokrywką i pozostawiamy go do przestygnięcia.
Do garnuszka wlewamy 100 ml mleka i dodajemy do niego opakowanie budyniu oraz cukier kryształ. Składniki dokładnie łączymy ze sobą. Do rondla nalewamy 200 ml mleka i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka dodajemy surową masę. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 5 minut cały czas mieszając go by nie przywarł do spodu naczynia. Po ugotowaniu przykrywamy go folią i odstawiamy do przestygnięcia.
W makutrze ucieramy na puch masło. Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo zimny budyń na przemian z zimnym kisielem i rozcieramy na jednolitą gładką masę. Powstała masę przekładamy do worka cukierniczego zakończonego okrągłą końcówką.
Składniki na masę owocową:
- 600 g czerwonych owoców (maliny, czereśnie, truskawki , porzeczki- mrożone)
- 2 opakowania galaretki o smaku malinowym, truskawkowym, czereśniowym
- 500 ml wrzącej wody
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i jeśli używamy mrożonych owoców dodajemy je do galaretek. Uwaga czynność tą wykonujemy dopiero gdy mamy już rozłożoną na biszkopcie masę kisielowo-budyniową.
Składniki na mus jogurtowy:
- 700 ml jogurtu naturalnego
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
- 1/3 szklanki wrzącej wody
We wrzątku rozpuszczamy żelatynę spożywczą i pozostawiamy ją do przestygnięcia (ale nie stężenia - żelatynę możemy zastąpić jednym opakowaniem galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 150 ml wrzątku).
Do miski wlewamy jogurt naturalny i dodajemy do niego cukier puder. Za pomocą miksera łączymy składniki. Następnie wlewamy rozpuszczoną i przestudzona żelatynę - dokładnie łączymy składniki.
Musu jogurtowego nie wkładamy do lodówki.
Składniki na trufle:
- 50 g wiórek kokosowych
- 100 g płatków kokosowych
- 250 g białej czekolady
- 50 g miękkiego masła
- 3 łyżki mleka
Wiórki kokosowe (50g) przesypujemy do miseczki.
Biała czekoladę łamiemy na drobne kawałki.
W rondlu umieszczamy masło, mleko i połamaną drobno czekoladę. Rondel ze składnikami umieszczamy na najmniejszym palniku i na bardzo małym ogniu doprowadzamy do rozpuszczenia i połączenia się składników (nie zapominamy o mieszaniu).
Powstałą masę przelewamy do miski w której umieściliśmy pokruszony biszkopt i dodajemy płatki kokosowe. Za pomocą łyżki drewnianej łączymy składniki. Z powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Kuleczki wkładamy do lodówki.
Dodatkowo:
- 100 g płatków kokosowych
Wykonanie:
Blaszkę w której piekliśmy biszkopt ponownie wykładamy czystym papierem do pieczenia i umieszczamy w nim 2/3 biszkoptu. Na wierzch ciasta wykładamy masę kisielowo-budyniową, którą równomiernie rozkładamy. Na masę wylewamy tężejącą galaretkę z owocami. Tak przygotowane ciasto wkładamy na 3-4 godziny do lodówki.
Po upływie podanego czasu wykładamy ciasto z lodówki i nakładamy na nie mus jogurtowy, który posypujemy płatkami kokosowymi. Ciasto ponownie wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.
Tuż przed samym podaniem ciasto zdobimy z wierzchu truflami czekoladowo-kokosowymi. Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 25/07/2014
comments powered by Disqus