Kolorowe donaty
Wyszperałam w starych przepisach recepturę na "pączki z dziurką wujka Kazka". Zarobiłam ciasto, wykroiłam pączki, usmażyła, ozdobiłam kolorowymi lukrami i posypkami..... i już ich nie ma.





Składniki na 24 sztuki.
Do smażenia będziemy potrzebować 1 - 1,5 l oleju słonecznikowego/rzepakowego/roślinnego lub smalcu.
Miskę lub głęboki talerz wykładamy papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 360 g mąki pszennej/ tortowej typ 450
- 2 surowe żółtka
- 110 ml mleka
- 50 g cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 60 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka spirytusu
Składniki na kolorowy lukier:
- kolorowe barwniki spożywcze - czerwony, zielony, pomarańczowy
- 2 surowe białka z jajek
- 350 g cukru pudru
- na końcu noża kwasku cytrynowego ( szczypta)
Do kamionkowej miski wlewamy białka i dodajemy do nich cukier oraz kwasek cytrynowy. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki ,tak długo , aż lukier będzie gesty tak jak gęsta kwaśna śmietana.
Powstały gęsty lukier rozlewamy równo do 4 miseczek. W jednej misce lukier pozostawiamy biały a w innych barwimy go na wybrane przez nas kolory.
Do ozdoby:
- 1/2 szklanki posiekanych pistacji
- 60-70 g suszonych owoców Goji
- 70 g startej na grubych oczkach tarki - białej czekolady
- 50 g kandyzowanego , pomarańczowego ananasa w drobnych kostkach.
- zielony i żółty pisak lukrowy/cukrowy
Wykonanie:
Do rondla wlewamy mleko i doprowadzamy do jego podgrzania na małym ogniu.
Robimy rozczyn: do rondla wlewamy 110 ml letniego (ale nie gorącego) mleka, dodajemy drożdże, 50 g cukru kryształu oraz 2 łyżki mąki i wszystko dokładnie rozcieramy do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji. Rozczyn przykrywamy czystą, suchą ścierką i odkładamy w ciepłe miejsce by podwoił swą objętość.
Do miski wlewamy żółtka i za pomocą miksera ucieramy je na jednolitą, jasnozłotą masę.
Do dużej miski przesiewamy mąkę dodajemy wyrośnięty rozczyn, masę jajeczną, alkohol i wyrabiamy ciasto, tak długo aż stanie się gładkie, lśniące, będzie odstawać od ręki lub drewnianej łyżki i na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza, wtedy wlewamy tłuszcz i jeszcze chwilę wyrabiamy. Wyrobione przez nas ciasto powinno być niezbyt gęste. Ciasto lekko z wierzchu oprószamy mąką, przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy objętość ciasta zwiększy się w stu procentach, partiami wykładamy je na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy na płat o grubości 1,5 cm. Za pomocą szklanki, z płatu ciasta wycinamy okręgi. Następnie sklejamy/ zlepiamy ze sobą po dwa okręgi, wycinamy im środki i ponownie szklanka wycinamy ładne oponki - zdjęcia pomocnicze powyżej. Tak wycięte pączki układamy w dość sporych odstępach do ponownego wyrośnięcia.
Podgrzewamy tłuszcz. Sprawdzamy czy jest odpowiednio nagrzany, robimy w tym celu próbę - wrzucamy trochę surowego ciasta do tłuszczu, gdy odbije się szybko od dna i zacznie się smażyć to jest to dla nas znak, ze możemy zacząć smażyć pączki. Wyrośnięte, surowe pączki kładziemy na gorący tłuszcz górną stroną na dół. Pączki powinny swobodnie pływać w oleju/smalcu. Gdy zarumienia się od dołu, obracamy je widelcem do góry i dosmażamy. Usmażone pączki wykładamy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Przestudzone pączki polewamy kolorowymi lukrem i zdobimy suszonymi owocami, orzechami oraz pisakami lukrowymi.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 05/02/2015
comments powered by Disqus