Kolorowe ciasteczka z kremówką

Lekkie, ucierane, kruche, kolorowe, z delikatną kratką ciasteczka przekładamy niesamowicie lekką masą powstała na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone. Takie ciasteczka są idealne na te pogodne, słoneczne i jakże barwne jesienne dni.

Ocena:
1 5

Składniki na 30 sztuk.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ucierane ciasto:
  • 300 g mąki pszennej (typ 450)
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 1 surowe jajko (wielkość L)
  • 40 g sypkiego budyniu śmietankowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżeczek nalewki waniliowej
  • po kilka kryształków barwnika spożywczego czerwonego, zielonego, niebieskiego, pomarańczowego i fioletowego

Do miski przesiewamy mąkę pszenną, sypki budyń oraz sodę oczyszczoną.

Do pięciu niewielkich miseczek rozlewamy nalewkę waniliową w której rozpuszczamy barwniki spożywcze.

Do dużej miski przekładamy miękkie masło wraz z cukrem pudrem i ucieramy składniki na gładką, puszystą masę. Do utartego tłuszczu dodajemy całe, surowe jajo i ponownie ucieramy. Następnie wsypujemy przesiane suche składniki i dokładnie łączymy składniki. Powstała masę rozkładamy do pięciu miseczek i barwimy ją na czerwono, zielono, niebiesko, pomarańczowo i fioletowo -zdjęcia pomocnicze powyżej. Z kolorowych mas formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego ( z każdego koloru powinniśmy otrzymać po 12 kulek) i za pomocą widelca spłaszczamy je tworząc na ich wierzchu kratkę - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Surowe ciasteczka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je na blaszce do przestygnięcia.


Składniki na krem śmietanowy:
  • 250 serka mascarpone
  • 400 ml śmietany kremówki 30-36% do ciast i deserów
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone i jeszcze chwile miksujemy by składniki ładnie się nam połączyły.

Gotową masę przekładamy do worka cukierniczego zakończonego okrągła końcówką. Worek wraz z masą na czas przygotowywania ciastek umieszczamy w lodówce.


Wykonanie:

Upieczone, przestudzone ciasteczka przekładamy kremem.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 29/10/2015


comments powered by Disqus