Kolorowe biszkopty

Biszkopty idealnie nadające się do tęczowego tortu.

Ocena:
1 5

Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm.


Składniki ba biszkopty:
  • 5 dużych jajek
  • 5 dużych, kopiatych łyżek mąki pszennej / tortowej
  • 5 dużych , kopiatych łyżek mąki ziemniaczanej
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kryształków różnych barwników spożywczych (żółty, czerwony, niebieski, zielony, fioletowy, różowy)

Wykonanie:

Z podanych składników robimy 5 biszkoptów:

Do miski przesiewamy ze sobą jedną łyżkę mąki pszennej, jedną łyżkę mąki ziemniaczanej oraz 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Jedno jajko - białko rozdzielamy z żółtkiem. Do białka dodajemy kilka kryształków barwnika np. żółtego. Białko ubijamy na sztywna pianę a następnie dodajemy do niego cukier. Łączymy składniki. Następnie wlewamy żółtko. Ubijamy. Do masy jajecznej dosypujemy suche składniki i za pomocą łyżki drewnianej, mieszamy ze sobą składniki.

Czynność tą powtarzamy jeszcze 4 razy dodając różne barwniki.

Każdy biszkopt pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 15 minut, do tzw. suchego patyczka.

Upieczone biszkopty odstawiamy do przestygnięcia.


Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:

ciasteczkowy-potwor.pl/teczowy-tort


Data publikacji: 22/03/2013


comments powered by Disqus