Kółeczka cytrynowe

Pyszna, lekka i do tego cytrynowa przekąska komponuje się idealnie z jogurtowym dipem ale także świetne smakuje sama.

Ocena:
1 5

Składniki na 1,5 blachy do pieczenia.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 100 g mąki pszennej / tortowej
  • 75 g margaryny lub masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 surowe żółtko
  • skórka otarta z jednej dużej cytryny

Dodatkowo:
  • 1 surowe białko

Białko wlewamy do niewielkiej miski i lekko je podbijamy.


Wykonanie:

Na stolnicę przesiewamy mąkę i dodajemy do niej cukier puder , tłuszcz, żółtko oraz skórkę z cytryny. Wszystkie składniki siekamy nożem do momentu pojawienia się drobnych grudek - nóż odkładamy i zarabiamy ciasto ( za pomocą własnych rąk).

Wyrobione gładkie ciasto owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy na 2 godziny do lodówki.

Po upływie dwóch godzin ciasto wykładamy z lodówki , odwijamy z foli i na podsypanej mąką stolnicy, wałkujemy je na grubość 2-3 mm. Z płatu ciasta, za pomocą kieliszka do wódki wycinamy okręgi, natomiast za pomocą końcówki do rękawa cukierniczego- w okręgach wycinamy dziurki.

Powstałe mini kółeczka moczymy w roztrzepanym białku i układamy na papierze do pieczenia.

Blachy z przekąską wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 12-15 minut w 180 stopniach Celsjusza - na jasnozłoty kolor.

Po upieczeniu kółka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 20/09/2013


comments powered by Disqus