Kółeczka cytrynowe
Pyszna, lekka i do tego cytrynowa przekąska komponuje się idealnie z jogurtowym dipem ale także świetne smakuje sama.





Składniki na 1,5 blachy do pieczenia.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki:
- 100 g mąki pszennej / tortowej
- 75 g margaryny lub masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 surowe żółtko
- skórka otarta z jednej dużej cytryny
Dodatkowo:
- 1 surowe białko
Białko wlewamy do niewielkiej miski i lekko je podbijamy.
Wykonanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę i dodajemy do niej cukier puder , tłuszcz, żółtko oraz skórkę z cytryny. Wszystkie składniki siekamy nożem do momentu pojawienia się drobnych grudek - nóż odkładamy i zarabiamy ciasto ( za pomocą własnych rąk).
Wyrobione gładkie ciasto owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy na 2 godziny do lodówki.
Po upływie dwóch godzin ciasto wykładamy z lodówki , odwijamy z foli i na podsypanej mąką stolnicy, wałkujemy je na grubość 2-3 mm. Z płatu ciasta, za pomocą kieliszka do wódki wycinamy okręgi, natomiast za pomocą końcówki do rękawa cukierniczego- w okręgach wycinamy dziurki.
Powstałe mini kółeczka moczymy w roztrzepanym białku i układamy na papierze do pieczenia.
Blachy z przekąską wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 12-15 minut w 180 stopniach Celsjusza - na jasnozłoty kolor.
Po upieczeniu kółka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 20/09/2013
comments powered by Disqus