Kokosowy białkowiec z dżemem i śmietaną

Kokosowy białkowiec przekładamy ulubioną, domową, gęstą marmoladą - u mnie akurat malinową. Ciasto zdobimy pyszna śmietaną kremówką, zdobimy płatkami kokosowymi oraz wiśniami kandyzowanym i się zajadamy.

Ocena:
1 5

Składniki na blaszkę o wymiarach 27x 10 cm.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Średnio nagrzewamy piekarnik przed pieczeniem.


Składniki na białkowiec kokosowy:
  • 1,5 szklanki surowych białek
  • 3,75 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 1, 5 szklanki wiórek kokosowych
  • 1,5 szklanki cukru kryształu
  • 150 ml mleka
  • 225 g roztopionej margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki likieru kokosowego
  • szczypta soli

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.

Do drugiej miski wlewamy białka dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Gdy już mamy ubitą na sztywno pianę- zmniejszamy do najniższych obroty miksera, nie wyłączamy go- i powoli, stopniowo wsypujemy cukier. Do dobrze ubitych białek z cukrem wlewamy stopioną, przestudzoną margarynę, mleko oraz likiem kokosowy(miksujemy). Następnie wsypujemy wiórki kokosowe i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie łączymy składniki.

Surowe ciasto z białek po równo do trzech foremek o wymiarach 27x10 cm i pieczemy je w 150 stopniach Celsjusza przez 35-40 minut , do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Upieczonego białkowca wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.


Składniki na marmoladę:
  • 650 g malin lub mieszanki ulubionych owoców
  • 2 sypkie czerwone galaretki

Do rondla wsypujemy owoce, dodajemy do nich sypkie galaretki i wstawiamy rondel na najmniejszym palniku. Na małym płomieniu przesmażamy owoce z galaretką przez 15 minut, aż powstanie nam gęsty dżem owocowy. Powstały dżem ściągamy z palnika i pozostawiamy do przestygnięcia.


Składniki na masę śmietanową:
  • 400 ml gęstej, kwaśnej śmietany (użyłam 18%)
  • 2 opakowania "śnieżki"
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wrzącej wody

We wrzątku rozpuszczamy żelatynę.

Do miski przekładamy kwaśną śmietanę, dodajemy 2 łyżki cukru pudru, "śnieżkę" i miksujemy składniki przez 5 minut. Do ubitej śmietany wlewamy żelatynę i ponownie chwilę miksujemy aż połączą się nam składniki.

Śmietanę nie wkładamy do lodówki by nam nie stężała.


Do ozdoby:
  • 50 g wiśnie kandyzowanych
  • 50 g płatków suszonego kokosu

Wykonanie:

Upieczony, przestudzony białkowiec kokosowy przekładamy owocową marmoladą i wkładamy go na 30-40 minut do lodówki by marmolada stężała.

Następnie wykładamy ciasto z lodówki i obkładamy je naszą masą śmietanową, górną jego powierzchnię obsypujemy płatkami suszonego kokosa, zdobimy wiśnią kandyzowaną. Ponownie ciasto wkładamy do lodówki na 60 minut.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 27/02/2015


comments powered by Disqus