Kokosowy białkowiec z dżemem i śmietaną
Kokosowy białkowiec przekładamy ulubioną, domową, gęstą marmoladą - u mnie akurat malinową. Ciasto zdobimy pyszna śmietaną kremówką, zdobimy płatkami kokosowymi oraz wiśniami kandyzowanym i się zajadamy.





Składniki na blaszkę o wymiarach 27x 10 cm.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Średnio nagrzewamy piekarnik przed pieczeniem.
Składniki na białkowiec kokosowy:
- 1,5 szklanki surowych białek
- 3,75 szklanki mąki pszennej / tortowej
- 1, 5 szklanki wiórek kokosowych
- 1,5 szklanki cukru kryształu
- 150 ml mleka
- 225 g roztopionej margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki likieru kokosowego
- szczypta soli
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Do drugiej miski wlewamy białka dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Gdy już mamy ubitą na sztywno pianę- zmniejszamy do najniższych obroty miksera, nie wyłączamy go- i powoli, stopniowo wsypujemy cukier. Do dobrze ubitych białek z cukrem wlewamy stopioną, przestudzoną margarynę, mleko oraz likiem kokosowy(miksujemy). Następnie wsypujemy wiórki kokosowe i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie łączymy składniki.
Surowe ciasto z białek po równo do trzech foremek o wymiarach 27x10 cm i pieczemy je w 150 stopniach Celsjusza przez 35-40 minut , do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Upieczonego białkowca wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Składniki na marmoladę:
- 650 g malin lub mieszanki ulubionych owoców
- 2 sypkie czerwone galaretki
Do rondla wsypujemy owoce, dodajemy do nich sypkie galaretki i wstawiamy rondel na najmniejszym palniku. Na małym płomieniu przesmażamy owoce z galaretką przez 15 minut, aż powstanie nam gęsty dżem owocowy. Powstały dżem ściągamy z palnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Składniki na masę śmietanową:
- 400 ml gęstej, kwaśnej śmietany (użyłam 18%)
- 2 opakowania "śnieżki"
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wrzącej wody
We wrzątku rozpuszczamy żelatynę.
Do miski przekładamy kwaśną śmietanę, dodajemy 2 łyżki cukru pudru, "śnieżkę" i miksujemy składniki przez 5 minut. Do ubitej śmietany wlewamy żelatynę i ponownie chwilę miksujemy aż połączą się nam składniki.
Śmietanę nie wkładamy do lodówki by nam nie stężała.
Do ozdoby:
- 50 g wiśnie kandyzowanych
- 50 g płatków suszonego kokosu
Wykonanie:
Upieczony, przestudzony białkowiec kokosowy przekładamy owocową marmoladą i wkładamy go na 30-40 minut do lodówki by marmolada stężała.
Następnie wykładamy ciasto z lodówki i obkładamy je naszą masą śmietanową, górną jego powierzchnię obsypujemy płatkami suszonego kokosa, zdobimy wiśnią kandyzowaną. Ponownie ciasto wkładamy do lodówki na 60 minut.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 27/02/2015
comments powered by Disqus