Kokosowe trójkąty
To przepis dla osób które uwielbiają kokos. A do tego kokos połączony z czekoladą.





Tortownica o średnicy 20 cm.
Przepis na 12 trójkątów:
- 4 białka
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru kryształu
- kilka kropel olejku śmietankowego i rumowego
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 50 gram gorzkiej czekolady
- 1 łyżka margaryny ( około 10 g)
Wykonanie:
Białka wlewamy do miski. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Po ubiciu piany zmniejszamy obroty miksera. Dodajemy olejki i cukier. Ubijamy dalej przez chwilę. Następnie wsypujemy stopniowo kokos i mieszamy do połączenia się składników.
Ciasto przelewamy do tortownicy którą wcześniej wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Piankę kokosową pieczemy w 150 stopniach Celsjusza przez 12- 15 minut -aż uzyskamy złoty kolor.
Po upieczeniu przekładamy ciasto do ostygnięcia a następnie kroimy na 12 części.
W małym garnuszku łamiemy czekoladę i dodajemy do niej margarynę. Wszystko podgrzewamy na bardzo małym ogniu do momentu połączenia się składników. Następnie garnuszek ściągamy z palnika.
Gdy czekolada lekko przestygnie zamaczamy w niej każdy trójkąt i odstawiamy na kratkę do całkowitego jej zastygnięcia.
Następnie podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 05/11/2012
comments powered by Disqus