Kokosowe poduszeczki z marmoladą

Już w składzie na ciasto dodajemy kokosu , który nadaje specyficzny smak wypiekom. Natomiast dodana marmolada uwieńcza całość wypieków.

Ocena:
1 5

Składniki na 35 sztuk.

Blaszkę przed pieczeniem należy wyłożyć papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem należy nagrzać piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 10 dużych łyżek wiórków kokosowych
  • 200 g mąki
  • 150 g margaryny
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego

Dodatkowo:
  • 200 g twardej marmolady
  • 3-4 łyżki cukru pudru

Wykonanie;

Mąkę przesiewamy na stolnicy i dodajemy do niej pokrojoną w kostkę margarynę, jogurt oraz kokos. Składniki siekamy nożem a gdy ciasto zacznie się nam już formować w kształt kuli, zarabiamy je ręką -wyrabiamy ciasto. Powstałe ciasto przekładamy na godzinę do lodówki Po upływie podanego czasu ciasto wyciągamy z lodówki i na podsypanej mąka stolnicy wałkujemy je na grubość 3-4 mm. Płat ciasta kroimy na prostokąty o wymiarach 5 cm x 10 cm. Na środku każdego prostokąta umieszczamy po łyżeczce marmolady. Boli prostokątów zwilżamy wodą a następnie ciastka sklejamy na kształt poduszek (zdjęcie poniżej).

Ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia. Ciastka pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut (funkcja piekarnika termoobieg) - na złoty kolor.

Po upieczeniu odstawiamy je do ostygnięcia. Przed podaniem ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego


Data publikacji: 12/06/2013


comments powered by Disqus