Kokosowe poduszeczki z marmoladą
Już w składzie na ciasto dodajemy kokosu , który nadaje specyficzny smak wypiekom. Natomiast dodana marmolada uwieńcza całość wypieków.





Składniki na 35 sztuk.
Blaszkę przed pieczeniem należy wyłożyć papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem należy nagrzać piekarnik.
Składniki na ciasto:
- 10 dużych łyżek wiórków kokosowych
- 200 g mąki
- 150 g margaryny
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
Dodatkowo:
- 200 g twardej marmolady
- 3-4 łyżki cukru pudru
Wykonanie;
Mąkę przesiewamy na stolnicy i dodajemy do niej pokrojoną w kostkę margarynę, jogurt oraz kokos. Składniki siekamy nożem a gdy ciasto zacznie się nam już formować w kształt kuli, zarabiamy je ręką -wyrabiamy ciasto. Powstałe ciasto przekładamy na godzinę do lodówki Po upływie podanego czasu ciasto wyciągamy z lodówki i na podsypanej mąka stolnicy wałkujemy je na grubość 3-4 mm. Płat ciasta kroimy na prostokąty o wymiarach 5 cm x 10 cm. Na środku każdego prostokąta umieszczamy po łyżeczce marmolady. Boli prostokątów zwilżamy wodą a następnie ciastka sklejamy na kształt poduszek (zdjęcie poniżej).
Ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia. Ciastka pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut (funkcja piekarnika termoobieg) - na złoty kolor.
Po upieczeniu odstawiamy je do ostygnięcia. Przed podaniem ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego
Data publikacji: 12/06/2013
comments powered by Disqus