Kokosowe ciastka z masą i czekoladą

Trochę fantazji i o to mamy pyszne, kokosowe, kruche ciasto z lekką , kokosową masa przykrytą fantazyjną bom belkową czekoladą...

Ocena:
1 5

Składniki na 50 ciasteczek.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia .

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.

Folię bob belkową dokładnie myjemy.


Składniki na ciasto półkruche kokosowe:
  • 200 g mąki krupczatki
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g wiórek kokosowych ( drobnych)
  • 100 g masła lub dobrej margaryny
  • 2 całe jajka ( wielkość m)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany ( użyłam 18%)
  • 1 i 1/2 łyżeczki rumu

Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do mąki dodajemy tłuszcz, kokos, śmietanę, rum i wbijamy jajka. za pomocą noża siekamy składniki , tak długo aż powstaną nam większe granulki. Odkładamy nóż na bok i za pomocą dłoni zarabiamy szybko ciasto. Zarobione ciasto owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy je na 1,5 - 2 godzin do lodówki.

Po upływie podanego czasu surowe ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 3 mm. Płat ciasta dzielimy na prostokąty o wymiarach 2,5 cm x 6 cm ( aby ułatwić sobie sprawę proponuję podzielić ciasto i każdą jego część rozwałkować w prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia).

Prostokąty układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy je w 200 stopniach Celsjusza przez 8-10 minut, na złoty kolor ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg).

Po upieczeniu ciasteczka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy na blaszce do ostygnięcia ( nie ściągamy gorących ciastek z blaszki bo się nam połamią).


Składniki na masę kokosową:
  • 450 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 10 łyżek wiórek kokosowych ( waszych łyżek- kokosu nigdy za wiele :))
  • 3 łyżki budyniu śmietankowego
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 kieliszek wódki lub likieru kokosowego

Do kubka wlewamy 100 ml mleka i rozpuszczamy w nim trzy łyżki budyniu śmietankowego a następnie dodajemy wiórki kokosowe. Do rondla wlewamy 4350 ml mleka i wsypujemy do niego pół szklanki cukru kryształu. Rondel kładziemy na najmniejszym palniku. Składniki w naczyniu doprowadzamy do zagotowania. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń. Powstała masę gotujemy 4-5 minut, ciągle mieszając by nam nie przywarła do garnka. Gotową masę ściągamy z palnika , przykrywamy pokrywką/ talerzykiem i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Masło przekładamy do makutry ( ewentualni miski i miksujemy) i za pomocą pałki ucieramy na puch. Do utartego do białości tłuszczu , stopniowo dodajemy zimny budyń i dokładnie rozcieramy. Do powstałej masy wlewamy alkohol i jeszcze raz łączymy składniki.

Gotową masę przekładamy do worka cukierniczego, zakończonego dowolną końcówką. Worek z masą na około 20-30 minut wkładamy do lodówki by lekko stwardniała ale na tyle by można ja było bez problemy wyciskać.


Do ozdoby:
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła

Do niewielkiego rondelka przekładamy masło i drobno połamaną czekoladę. Rondelek umieszczamy na najmniejszym palniku i na bardzo małym ogniu doprowadzamy do roztopienia a następnie dokładnego połączenia się składników. Powstała masę/ polewę czekoladową ściągamy z palnika i wylewamy na czystą folię bom belkową. Równomiernie rozkładamy masę.

Folię zalaną czekolada pozostawiamy w chłodnym miejscu by czekolada na niej zastygła. Gdy czekolada będzie nie do końca twarda delikatnie , ostrym nożem tniemy ją na prostokąty o wymiarach 2,5 x 6 cm . Następnie pozostawiamy do całkowitego stwardnienia. ( nie zawodna będzie tu lodówka).


Wykonanie:

Na gładkiej strony , pokrojonej w prostokąty, tafli czekolady, za pomocą rękawa cukierniczego , równomiernie wyciskamy masę makową. Masę przykrywamy upieczonym, przestudzonym ciastkiem kokosowym ( wybrzuszeniem do masy).

Podajemy.

Smacznego


Przydatne linki na :

czekoladki bom belkowe

masa makowa budyniowa

ciasto półkruche kokosowe


Data publikacji: 12/01/2014


comments powered by Disqus