Kocie oczy z dżemem truskawkowym
Lekko migdałowe ciasteczka przełożone pysznym , domowym dżemem truskawkowym. Polecam.





Składniki na 30 podwójnych ciasteczek.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciastka:
- 300 g maki pszennej / tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g margaryny
- 100 g cukru pudru
- 50 g zmielonych na pył migdałów
- 1 całe , duże jajko
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
- 500 g dżemu truskawkowego ( użyłam domowego dżemu)
- 1/2 szklanki cukru pudru
Wykonanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do przesianych składników dodajemy zmielone migdały, cukier puder, tłuszcz, śmietanę oraz wbijamy całe jajko. Za pomocą noża siekamy przez chwilę składniki a następnie rękoma wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto.
Stolnice lekko oprószamy mąką pszenną a następnie wałkujemy na niej ciasto. Ciasto należy rozwałkować na płat o grubości 5 mm. Za pomocą kieliszka do wina wycinamy z płata ciasta okręgi. W połowie okręgów, za pomocą końcówki do worka cukierniczego, wycinamy 3 otwory ( zdjęcia poniżej).
Surowe ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy je w 180 stopniach Celsjusza przez 12 minut – na złoty kolor. Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Na przestygnięte, całe połówki ciastek nakładamy około 4 mm warstwę dżemu i przykrywamy ciastkiem z dziurkami. Dodatkowo do dziurek nakładamy dżem. Posklejane ciastka dodatkowo oprószamy cukrem pudrem. Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 18/09/2013
comments powered by Disqus