Kocie oczy z dżemem truskawkowym

Lekko migdałowe ciasteczka przełożone pysznym , domowym dżemem truskawkowym. Polecam.

Ocena:
1 5

Składniki na 30 podwójnych ciasteczek.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciastka:
  • 300 g maki pszennej / tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g margaryny
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g zmielonych na pył migdałów
  • 1 całe , duże jajko
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany

Dodatkowo:
  • 500 g dżemu truskawkowego ( użyłam domowego dżemu)
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Wykonanie:

Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do przesianych składników dodajemy zmielone migdały, cukier puder, tłuszcz, śmietanę oraz wbijamy całe jajko. Za pomocą noża siekamy przez chwilę składniki a następnie rękoma wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto.

Stolnice lekko oprószamy mąką pszenną a następnie wałkujemy na niej ciasto. Ciasto należy rozwałkować na płat o grubości 5 mm. Za pomocą kieliszka do wina wycinamy z płata ciasta okręgi. W połowie okręgów, za pomocą końcówki do worka cukierniczego, wycinamy 3 otwory ( zdjęcia poniżej).

Surowe ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy je w 180 stopniach Celsjusza przez 12 minut – na złoty kolor. Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Na przestygnięte, całe połówki ciastek nakładamy około 4 mm warstwę dżemu i przykrywamy ciastkiem z dziurkami. Dodatkowo do dziurek nakładamy dżem. Posklejane ciastka dodatkowo oprószamy cukrem pudrem. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 18/09/2013


comments powered by Disqus