Knysze z cebulą

Znalazłam ten przepis u babci jako dodatek do zupy rybnej ale dla mnie okazały się idealna mała przekąską , taką na jeden gryz.

Ocena:
1 5

Składniki na dwie blachy do pieczenia.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 całej jajka
  • 1 surowe żółtko
  • 4 łyżki ciepłego mleka
  • 3 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 2 łyżeczki cukru kryształu

Do kubeczka wlewamy ciepłe (ale nie gorące) mleko i dodajemy do niego cukier kryształ oraz drożdże. Składniki dokładnie rozcieramy ze sobą.

Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy do niej całe jajka, żółtko, miękkie masło, oliwę z oliwy oraz roztarte drożdże , cukier i mleko. Za pomocą łyżki drewnianej dokładnie wyrabiamy gładkie, jednolite i do tego lśniące ciasto.
Wyrobione ciasto przykrywamy czystą , suchą ścierką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.


Składniki na farsz:
  • 3 duże cebule
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki margaryny lub masła

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Na patelni roztapiamy tłuszcz i dodajemy do niego cebulę oraz sól i pieprz. Cebulę należy podrumienić. Podrumieniona cebulę ściągamy z palnika.


Dodatkowo:
  • dwa surowe białka

Surowe białka wlewamy do miseczki i lekko podbijamy.


Wykonanie:

Podrośnięte ciasto wałkujemy ,na lekko podsypanej mąka stolnicy, na płat ciasta o grubości 5 mm. Za pomocą kieliszka do koniaku ( do wódki kieliszek jest za mały) wycinamy okręgi. Każdy okrąg smarujemy rozmąconym białkiem, a następnie robimy na nim promieniste trzy nacięcia - zdjęcie pomocnicze powyżej. Na środku każdego, naciętego okręgu wykładamy pół łyżeczki cebulowego farszu i zlepiamy nacięte kawałki nad nim - zdjęcie pomocnicze powyżej.

Surowe knysze układamy na blaszce do pieczenia , smarujemy je dodatkowo białkiem i pieczemy w 140-150 stopniach Celsjusza przez 15 -20 minut ( piekarnik elektryczny, normalna funkcja pieczenia - góra-dół). Po upieczeniu knysze wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy

Smacznego


Data publikacji: 31/01/2014


comments powered by Disqus