Keks ze spirytusem
Fakt, że zdjęcia jak i samo ciasto były robione w święta Bożego Narodzenia ale postanowiłam jeszcze raz upiec je w Święta Wielkanocne. Keks jest niesamowicie smaczny a ten smak zawdzięcza dużej ilości wszelakiego rodzaju bakalii a wilgotność i świeżość alkoholowi.





Składniki na keksówkę o wymiarach 10 x 27 cm,
Blaszkę, przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na keks:
- 250 g mąki tortowej
- 250 g miękkiego masła
- 250 g cukru pudru
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 kieliszka spirytusu
- 500 g bakalii (rodzynek, orzechów, wiśni, skórki pomarańczowej, kandyzowanego ananasa, migdałów itp.)
Składniki na lukier pomadkowy:
- 2 filiżanki cukru kryształu (dowolne , Wasze filiżanki)
- na końcu noża sody oczyszczonej (szczypta)
- parę kropel soku z cytryny
- 2 paczki cukru wanilinowego
- tyle mleka by cukier przykryło
Cukier wsypać do rondla i zalać gotującym się mlekiem. Dodać sodę, przykryć pokrywka rondel i gotować . Uważać by nie kipiało. Od czasu do czasu przemieszać składniki. Zrobić próbę - włożyć słomkę do syropu , dmuchnąć do słomki powietrzem i gdy wyleci banieczka wtedy jest to dla nas znak , że trzeba zdjąć z palnika syrop. Syrop przelać do miseczki kamionkowej i za pomocą pałki drewnianej ucierać . Dodajemy sok z cytryny i dalej ucieramy aż wszystko zbieleje oraz zgęstnieje.
Lukier przygotowujemy dopiero gdy keks będzie już upieczony.
Dodatkowo:
- 200 g kandyzowanego, kolorowego ananasa
Wykonanie:
Do niewielkiej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
Żółtka oddzielamy od białek.
Białka ubijamy na sztywno.
Do osobnej miski przekładamy miękkie masło, dodajemy do niego cukier puder i miksujemy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo po jednym żółtku i dokładnie łączymy składniki do uzyskania jednolitej, jasnozłotej masy. Następnie dodajemy alkohol i przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i jeszcze chwile ucieramy. Z surową masą delikatnie łączymy ubite na sztywno białka. Teraz tylko dodajemy bakalie i łączymy składniki.
Surową masę przekładamy do wcześniej przygotowanej blaszki i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 40 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).
Po upieczeniu keks wykładamy z piekarnika i pozostawiamy go do przestygnięcia.
Gdy nasz keks juz przestygł wykładamy go z formy i z wierzchu lukrujemy oraz zdobimy kandyzowanym ananasem.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 08/03/2016
comments powered by Disqus