Keks wytrawny z warzywami

Ha zaskoczę Was drodzy czytelnicy a najbardziej Was - smakoszy keksów. Proponuje skierować swoje smaki w kierunku warzyw, kolorowych, zdrowych i jak że sycących. Keks wytrawny to idealny kompromis na te letnie dni.

Ocena:
1 5

Składniki na blaszkę o wymiarach 10 x 20 cm.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto wytrawne:
  • 250 g mąki pszennej / tortowej
  • 4 jajka
  • 150 ml mleka
  • 125 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół papryki czerwonej
  • pół papryki żółtej
  • pół papryki zielonej
  • 50 g czarnych oliwek
  • 50 g zielonych oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka czerwonej czubricy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Wykonanie:

Kolorowe papryki myjemy, usuwamy im pestki, kroimy w niewielkie prostokąciki (1 x 1,5 cm). Oliwki odsączamy z zalewy i tniemy w plasterki. Ząbek czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę.

Do miski wbijamy jajka, wlewamy do nich oliwę z oliwek i dodajemy proszek do pieczenia. Za pomocą miksera łączymy składniki. Następnie dodajemy mleko, mąkę, pieprz, sól i zielona czubricę. Wszystko razem miksujemy aż powstanie nam jednolita konsystencja. Teraz do surowego ciasta dodajemy warzywa - kolorowe papryki, oba gatunki oliwek oraz czosnek. Za pomocą łyżki mieszamy składniki ze sobą. Surowe ciasto przekładamy do keksówki ówcześnie przygotowanej. Surowy keks pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 30 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu keks wytrawny wykładamy z piekarnika i pozostawiamy go w formie do przestygnięcia. Przestudzony keks wykładamy z foremki i podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 29/04/2015


comments powered by Disqus