Keks na drożdżach
Po prostu nie mogłam już się powstrzymać od upieczenia tak niesamowitego ciasta którym jest keks. Tym razem znalazłam przepis w którym oprócz niesamowitej ilości bakalii -zresztą jak to w keksie- dodaje się drożdże ale te świeże. Polecam przepis bo jest godny polecenia.





Składniki na keksówkę o wymiarach 10 x 27 cm,
Blaszkę, przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem lekko nagrzewamy piekarnik.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 5 jajek (wielkość L)
- 100 g masła
- 200 g cukru pudru
- 20 g drożdży świeżych
- 5 łyżek letniego mleka
- 50 g rodzynków czarnych
- 150 g rodzynków sułtańskich
- 100 g mieszanki keksówki
- 100 g mieszanki orzechów (laskowe, włoskie, migdały)
Dodatkowo:
- 3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Mąkę pszenną przesiewamy z mąką ziemniaczaną.
W 5 łyżkach mleka rozpuszczamy świeże drożdże.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy cukier i ucieramy na jasnozłotą masę. Następnie dodajemy do masy jajecznej sklarowane masło (nie przestajemy ucierać) i po trochę dosypujemy mąkę- ucieramy. Do masy przekładamy rozpuszczone drożdże oraz bakalie- dokładnie łączymy składniki. Ubite na sztywno białka dodajemy po łyżce do całości i lekko mieszamy. Tak przygotowane ciasto wkładamy do keksówki i pieczemy w lekko nagrzanym piekarniku- u mnie było to 145 stopni Celsjusza i piekłam 45 minut , do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół).
Po upieczeniu keks wykładamy z piekarnika i pozostawiamy go w formie do całkowitego przestygnięcia. Tuż przed podaniem keks oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego
Data publikacji: 01/12/2018
comments powered by Disqus