Keks na drożdżach

Po prostu nie mogłam już się powstrzymać od upieczenia tak niesamowitego ciasta którym jest keks. Tym razem znalazłam przepis w którym oprócz niesamowitej ilości bakalii -zresztą jak to w keksie- dodaje się drożdże ale te świeże. Polecam przepis bo jest godny polecenia.

Ocena:
1 5

Składniki na keksówkę o wymiarach 10 x 27 cm,

Blaszkę, przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem lekko nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 200 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek (wielkość L)
  • 100 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 20 g drożdży świeżych
  • 5 łyżek letniego mleka
  • 50 g rodzynków czarnych
  • 150 g rodzynków sułtańskich
  • 100 g mieszanki keksówki
  • 100 g mieszanki orzechów (laskowe, włoskie, migdały)

Dodatkowo:
  • 3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Mąkę pszenną przesiewamy z mąką ziemniaczaną.

W 5 łyżkach mleka rozpuszczamy świeże drożdże.

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy cukier i ucieramy na jasnozłotą masę. Następnie dodajemy do masy jajecznej sklarowane masło (nie przestajemy ucierać) i po trochę dosypujemy mąkę- ucieramy. Do masy przekładamy rozpuszczone drożdże oraz bakalie- dokładnie łączymy składniki. Ubite na sztywno białka dodajemy po łyżce do całości i lekko mieszamy. Tak przygotowane ciasto wkładamy do keksówki i pieczemy w lekko nagrzanym piekarniku- u mnie było to 145 stopni Celsjusza i piekłam 45 minut , do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół).

Po upieczeniu keks wykładamy z piekarnika i pozostawiamy go w formie do całkowitego przestygnięcia. Tuż przed podaniem keks oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego


Data publikacji: 01/12/2018


comments powered by Disqus