Keks-Cwibak

Prosty, smaczny, bardzo bakaliowy, idealny na święta, do kawy czy też herbaty, w lukrze lub czekoladowej polewie.....

Ocena:
1 5

Składniki na keksówkę o wymiarach 10 x 27 cm,

Blaszkę, przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na keks:
  • 150 g mąki pszennej / tortowej (typ 405)
  • 150 g cukru kryształu
  • 3 surowe jajka (wielkość L)
  • 200 g bakalii ( suszone morele, śliwki, rodzynki, orzechy, owoce goji, skórka pomarańczowa)

Składniki na lukier pomadkowy:
  • 2 filiżanki cukru kryształu (dowolne , Wasze filiżanki)
  • na końcu noża sody oczyszczonej (szczypta)
  • parę kropel soku z cytryny
  • 2 paczki cukru wanilinowego
  • tyle mleka by cukier przykryło

Cukier wsypać do rondla i zalać gotującym się mlekiem. Dodać sodę, przykryć pokrywka rondel i gotować . Uważać by nie kipiało. Od czasu do czasu przemieszać składniki. Zrobić próbę - włożyć słomkę do syropu , dmuchnąć do słomki powietrzem i gdy wyleci banieczka wtedy jest to dla nas znak , że trzeba zdjąć z palnika syrop. Syrop przelać do miseczki kamionkowej i za pomocą pałki drewnianej ucierać . Dodajemy sok z cytryny i dalej ucieramy aż wszystko zbieleje oraz zgęstnieje.

Lukier przygotowujemy dopiero gdy keks będzie już upieczony.


Do ozdoby:
  • 10-11 sztuk wiśni kandyzowanych
  • kilka owoców Goji
  • kandyzowany aloes

Liście kandyzowanego aloesu zwijamy w rulon. Za pomocą lukru na ich środkach przyklejamy po owocu Goji.


Wykonanie:

Do miski wbijamy całe jaja i dodajemy do nich cukier kryształ. Składniki ucieramy na gładką, jednolitą, jasnozłotą masę. Do masy jajecznej stopniowo dodajemy przesiana mąkę. Gdy nasza masa idealnie się już połączy (za pomocą miksera), dodajemy pokrojone bakalie po czym za pomocą łyżki drewnianej delikatnie je łączymy.

Surową masę przelewamy do wcześniej przygotowanej keksówki i pieczemy w 140 stopniach Celsjusza przez 40 minut (w średnio nagrzanym piekarniku - piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia "góra-dół").

Po upieczeniu keks wykładamy z piekarnika a jak przestygnie z blaszki.

Upieczonego cwibaka lukrujemy oraz zdobimy owocami kandyzowanym.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 28/11/2015


comments powered by Disqus