Karpatka
Lekkie ciasto parzone z pyszną kremową,masą a do tego otulone puchem cukru pudru. To propozycja na dzisiejszy dzień.





Składniki na blachę o wymiarach 20 cm x 37 cm
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej / tortowej
- 180 g margaryny
- 1,5 szklanki wody
- 6 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Do garnka dajemy margarynę, wodę i szczyptę soli. Na nie dużym ogniu doprowadzamy do zagotowania składników. Zmniejszamy płomień na najmniejszy. Do płynnych składników dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę. Powstałą masę zaparzamy na małym ogniu przez 3-5 minut cały czas mieszając. Surowe ciasto przykrywamy i odstawiamy do przestygnięcia. Do zimnej masy wbijamy jajka (najlepiej wbijać po jednym) i łączymy je z masą.
Tak przygotowane ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 30 minut.
Po upieczeniu odstawiamy je do przestudzenia.
Składniki na masę:
- 1 l mleka
- 3 łyżki mąki pszennej / tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 7 łyżek cukru kryształu
- 16 g cukru waniliowego
- 275 g masła
- kieliszek spirytusu (nie koniecznie)
W rondelku zagotować 3/4 l mleka. W szerokim kubku połączyć ze sobą 1/4 l mleka , mąki, cukier kryształ i cukier waniliowy. Powstałą masę wlewamy do gotującego się mleka. Powstały budyń gotujemy przez 5 minut na bardzo małym ogniu. Cały czas mieszamy by się nam nie przypalił. Po zagotowaniu się budyniu przykrywamy go i odstawiamy do przestygnięcia.
W makutrze ucieramy masło na puch. Do utartego masła stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy. Do połączonych składników dodajemy alkohol i łączymy go z masą.
Dodatkowo:
- 3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Zimny, upieczony placek przecinamy na dwie równe części. Na jedną z części kładziemy masę i przykrywamy go drugim plackiem. Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki.
Przed podanie obficie posypujemy je cukrem pudrem.
Smacznego
Data publikacji: 05/01/2013
comments powered by Disqus