Karmelizowana marchewka

Pyszna, zdrowa dekoracja z marchewki .

Ocena:
1 5
Składniki:
  • 2 duże marchewki
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1/2 szklanki wody

Wykonanie:

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

Foremki na rurki należy dobrze natłuścić np margaryną.

Marchew myjemy, obieramy ze skóry i kroimy na cienkie, podłużne paski ( najlepiej kroić marchewkę obierkiem). Pasków powinno być 16 ale proponuję ich zrobić z 25 sztuk gdyż mogą się połamać podczas ściągania z form.

Do niewielkiego rondla wlewamy 1/2 szklanki wody i 1/2 szklanki cukru. Rondel ze składnikami kładziemy na małym palniku i doprowadzamy je do zagotowania. Do gotującego się syropu wkładamy paski marchewki i gotujemy je na małym ogniu przez 15 minut. Po upływie podanego czasu paski odcedzamy na cedzaku i pozostawiamy je na nim by przestygły (ale nie były całkiem zimne).

Letnie paski nawijamy na uprzednio wysmarowane tłuszczem formy do rurek.

Marchew nawiniętą na foremki układamy na blaszce do pieczenia i suszymy je przez 5-10 minut w 50 stopniach Celsjusza ( maja stwardnieć i nabrać "koloru").

Ususzone i z karmelizowane marchewki wykładamy z piekarnika by przestygły. Zimne rurki marchewkowe delikatnie ściągamy z formy.


Link w którym znajdziemy powyższą dekorację:

http://ciasteczkowy-potwor.pl/piernik-marchewkowy


Data publikacji: 18/11/2013


comments powered by Disqus