Kapuśniaczki
Kapuśniaczki nadają się idealnie do barszczu czerwonego którego na pewno nie zabraknie na Wigilijnym Stole. Dlatego polecam wypróbować przepis gdyż i na ciepło i zimną są one wspaniałe.





Składniki na 2 blachy.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej/ tortowej
- 150 g margaryny
- 25 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (użyłam 18%)
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 250 g kwaśnej kapusty
- 140-150 g świeżych pieczarek
- 1 łyżka oliwy czosnkowo-ziołowej
- 1/2 łyżeczki zielonej czubricy
- 1/4 łyżeczki soli
Pieczarki myjemy, osuszamy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki.
Kwaśną kapustę odciskamy z soku i drobno siekamy.
Na patelnię wlewamy oliwę, podgrzewamy ją i dodajemy starte grzyby. Grzyby podsmażamy z dodatkiem soli. Gdy woda z pieczarek odparuje dodajemy kapustę oraz zioła. Wszystkie składniki jeszcze z 5 minut przesmażamy ze sobą, a następnie ściągamy patelnię z palnika.
Dodatkowo:
- 1 surowe jajko
- kmin
Jajko wbijamy do miseczki i lekko podbijamy je.
Wykonanie:
Kwaśną śmietanę wlewamy do garnuszka, dodajemy do niej drożdże i dokładnie rozcieramy do momentu utworzenia się jednolitej masy.
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy, margarynę, sól, zioła oraz roztarte w śmietanie drożdże. Za pomocą noża siekamy składniki a następnie zarabiamy ciasto dłońmi. Stolnice delikatnie podsypujemy mąką i wałkujemy na niej ciasto na płat ciasta o grubości 4-5 mm. Na płacie równomiernie rozkładamy farsz. Ciasto z farszem zwijamy w rulon, zaczynając od dłuższej strony ciasta - zdjęcia pomocnicze powyżej.
Powstały rulon dzielimy na 18-20 części o szerokości 3 cm każda część.
Surowe paszteciki układamy na blaszce zachowując odstęp. Każdy surowy pasztecik smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy kminkiem i pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut (no złoty kolor, piekarnik elektryczny, funkcja piekarnika termoobieg).
Po upieczeniu paszteciki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 04/12/2014
comments powered by Disqus