Kapuśniaczki

Kapuśniaczki nadają się idealnie do barszczu czerwonego którego na pewno nie zabraknie na Wigilijnym Stole. Dlatego polecam wypróbować przepis gdyż i na ciepło i zimną są one wspaniałe.

Ocena:
1 5

Składniki na 2 blachy.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej/ tortowej
  • 150 g margaryny
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (użyłam 18%)
  • szczypta soli

Składniki na farsz:
  • 250 g kwaśnej kapusty
  • 140-150 g świeżych pieczarek
  • 1 łyżka oliwy czosnkowo-ziołowej
  • 1/2 łyżeczki zielonej czubricy
  • 1/4 łyżeczki soli

Pieczarki myjemy, osuszamy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki.

Kwaśną kapustę odciskamy z soku i drobno siekamy.

Na patelnię wlewamy oliwę, podgrzewamy ją i dodajemy starte grzyby. Grzyby podsmażamy z dodatkiem soli. Gdy woda z pieczarek odparuje dodajemy kapustę oraz zioła. Wszystkie składniki jeszcze z 5 minut przesmażamy ze sobą, a następnie ściągamy patelnię z palnika.


Dodatkowo:
  • 1 surowe jajko
  • kmin

Jajko wbijamy do miseczki i lekko podbijamy je.


Wykonanie:

Kwaśną śmietanę wlewamy do garnuszka, dodajemy do niej drożdże i dokładnie rozcieramy do momentu utworzenia się jednolitej masy.

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy, margarynę, sól, zioła oraz roztarte w śmietanie drożdże. Za pomocą noża siekamy składniki a następnie zarabiamy ciasto dłońmi. Stolnice delikatnie podsypujemy mąką i wałkujemy na niej ciasto na płat ciasta o grubości 4-5 mm. Na płacie równomiernie rozkładamy farsz. Ciasto z farszem zwijamy w rulon, zaczynając od dłuższej strony ciasta - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Powstały rulon dzielimy na 18-20 części o szerokości 3 cm każda część.

Surowe paszteciki układamy na blaszce zachowując odstęp. Każdy surowy pasztecik smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy kminkiem i pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut (no złoty kolor, piekarnik elektryczny, funkcja piekarnika termoobieg).

Po upieczeniu paszteciki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 04/12/2014


comments powered by Disqus