Kanapeczki na cieście półfrancuskim
Szybka, pyszna, idealna przekąska na domowe party. Ciasto półfrancuskie, słodkie pomidorki koktajlowe, greckie oliwki, domowej roboty serek, wędlina i świeży szczypiorek ... czego chcieć więcej?





Składniki na 2 blachy do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki:
- 2 opakowania ciasta pół-francuskiego (2x275g)
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 100 g oliwek marynowanych
- 400 g białego sera z wiaderka
- 100 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego szczypiorku
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól i pieprz do smaku
- 100 g szynki
- 100 g cienko pokrojonego salami
- świeży szczypiorek
- jedno surowe białko
Wykonanie:
Do miski przekładamy ser, jogurt, cukier, sól, pieprz oraz zioła. Za pomocą miksera dokładnie łączymy składniki.
Powstała masę ziołowo-serową przekładamy do worka cukierniczego zakończonego dowolną końcówką.
Oliwki odsączamy z zalewy.
Pomidorki koktajlowe myjemy, odsączamy z nadmiaru wody i przecinamy na pół.
Białko wlewamy do niewielkiej miseczki i lekko podbijamy.
Ciasto francuskie odwijamy z papieru i nakładamy jeden płat na drugi. Za pomocą wałka lekko wałkujemy (rozciągamy) ciasto. Za pomocą foremki 5x5 cm wycinamy z ciasta półfrancuskiego kwadraty.
Kwadraciki układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy je rozbełtanym białkiem i na środku układamy po połówce pomidorka lub oliwkę. Surową przekąskę wkładamy do piekarnika i pieczemy ją w 200-220 stopniach Celsjusza przez 8-10 minut, na jasnozłoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg).
Po upieczeniu przekąskę wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Na zimną przekąskę, za pomocą worka cukierniczego wyciskamy keks serka. Na szczycie serka układamy zrolowana szynkę lub salami obwiązaną świeżym szczypiorkiem.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 05/09/2014
comments powered by Disqus