Kanapeczki na cieście półfrancuskim

Szybka, pyszna, idealna przekąska na domowe party. Ciasto półfrancuskie, słodkie pomidorki koktajlowe, greckie oliwki, domowej roboty serek, wędlina i świeży szczypiorek ... czego chcieć więcej?

Ocena:
1 5

Składniki na 2 blachy do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 2 opakowania ciasta pół-francuskiego (2x275g)
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g oliwek marynowanych
  • 400 g białego sera z wiaderka
  • 100 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego szczypiorku
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 g szynki
  • 100 g cienko pokrojonego salami
  • świeży szczypiorek
  • jedno surowe białko

Wykonanie:

Do miski przekładamy ser, jogurt, cukier, sól, pieprz oraz zioła. Za pomocą miksera dokładnie łączymy składniki.

Powstała masę ziołowo-serową przekładamy do worka cukierniczego zakończonego dowolną końcówką.

Oliwki odsączamy z zalewy.

Pomidorki koktajlowe myjemy, odsączamy z nadmiaru wody i przecinamy na pół.

Białko wlewamy do niewielkiej miseczki i lekko podbijamy.

Ciasto francuskie odwijamy z papieru i nakładamy jeden płat na drugi. Za pomocą wałka lekko wałkujemy (rozciągamy) ciasto. Za pomocą foremki 5x5 cm wycinamy z ciasta półfrancuskiego kwadraty.

Kwadraciki układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy je rozbełtanym białkiem i na środku układamy po połówce pomidorka lub oliwkę. Surową przekąskę wkładamy do piekarnika i pieczemy ją w 200-220 stopniach Celsjusza przez 8-10 minut, na jasnozłoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg).

Po upieczeniu przekąskę wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Na zimną przekąskę, za pomocą worka cukierniczego wyciskamy keks serka. Na szczycie serka układamy zrolowana szynkę lub salami obwiązaną świeżym szczypiorkiem.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 05/09/2014


comments powered by Disqus