Kajzerki
Bardzo powszechne, znane prawie każdemu, a na dodatek znajdziemy je w każdej piekarni - kajzerki. Dziś wykonamy je sami, bo te domowe są o wiele pyszniejsze a nade wszystko bardzo proste i tanie w wykonaniu.





Składniki na 8 sztuk.
Blachę wykładamy papierem od pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej tylu 450
- 3/4 szklanki letniej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 całe, surowe jajko ( wielkość L)
- 50 g miękkiego lub roztopionego masła
Dodatkowo:
- 4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
Tłuszcz wlewamy do niewielkiej miseczki.
Wykonanie:
W 3/4 szklanki letniej wody rozcieramy świeże drożdże.
Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej sól, całe jajko , tłuszcz oraz rozpuszczone drożdże w wodzie. za pomocą łyżki drewnianej przez około 10-15 minut wyrabiamy, gładkie, lśniące, jednolite ciasto, które będzie nam odstawać od ścianek naczynia jak i od łyżki (lub ręki). Dobrze wyrobione ciasto powinno mieś konsystencję plasteliny.
Wyrobione ciasto wykładamy na stolnicę, formujemy na kształt wałka a następnie dzielimy na 8 równych części. Z każdej części- dłońmi - formujemy kulę, którą w dość sporych odstępach układamy na blaszce do pieczenia. Surowe bułki przykrywamy suchą, czysta ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy objętość bułek zwiększy się prawie stukrotnie, za pomocą ostrego noża robimy na ich środku nacięcie i smarujemy olejem lub oliwą.
Surowe bułki pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku w 200-210 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut, na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół). Po upieczeniu bułki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia - nie kroimy gorących bułek bo zrobią się nam zakalce.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 04/04/2014
comments powered by Disqus