Jajka w cieście półfrancuskim

A dla czego by nie na śniadanie wielkanocne nie zaskoczyć domowników i nie podać ciasta półfrancuskiego z czarnuszką, jajkiem, kremem chrzanowym ? Polecam.

Ocena:
1 5

Składniki na 20 sztuk.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem ciasta należy nagrzać mocno piekarnik.


Składniki na ciasto półfrancuskie:
  • 200 g mąki pszennej / tortowej
  • 200 g masła (prawdziwego 82%)
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka octu
  • 1/3 szklanki letniej wody
  • szczypta soli

Dodatkowo:
  • 5 jaj gotowanych na twardo (wielkość L)
  • mały słoiczek kremu chrzanowego
  • pęczek koperku
  • 3-4 łyżeczki czarnuszki
  • 1 surowe białko kurze

Jajka obieramy ze skorupek i kroimy na plastry (jedno jajko na 4 plastry).

Koperek myjemy i osuszamy.

Krem chrzanowy przekładamy do worka cukierniczego zakończonego dowolną końcówką.

Białko przekładamy do miski i podbijamy lekko.


Wykonanie:

Na stolnicę wysypujemy 50 g mąki i dodajemy do niej masło. Za pomocą noża łączymy składniki. Zarobione ciasto formujemy w cegiełkę, owijamy papierem pergaminowym lub woreczkiem i wkładamy do lodówki by stwardniało.

Resztę mąki wysypać na stolnicę, posolić, wlać ocet, żółtko i letnią wodę. Z podanych składników wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto (takie jak na pierogi). Wyrabiamy tak długo aż odstanie od ręki. Wyrobionym ciastem uderzyć parę razy o stolnicę, uformować na okrąg, przykryć cuchą ścierką i odstawić na 20 minut. W wypoczęte ciasto jałowe , w środek włożyć ciasto maślane, złożyć w kopertę. Ciasto wałkujemy od siebie , zawsze w jedną stronę. Gdy ciasto rozciągnie się już w prostokąt składamy je z powrotem w 3 części. Owijamy i wstawiamy do lodówki na 25-30 minut. Tą samą czynność powtarzamy jeszcze 3 razy nie licząc pierwszego wałkowania. Ciasto dzielimy na II części. Każdą część wałkujemy na grubość 5 mm i kroimy w kwadraty o wymiarach 7 cm x 7 cm. Każdy kwadrat z wierzchu smarujemy rozmąconym białkiem, posypujemy czarnuszką i na jego środku umieszczamy plaster jajka.

Tak przygotowane ciastka pieczemy w piekarniku w 180 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut - na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg) Po upieczeniu wykładamy je z piekarnika i studzimy.

Na każdy kwadrat z jajem wyciskamy porcję kremu chrzanowego który zdobimy koperkiem.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 26/03/2018


comments powered by Disqus