Jajeczka marcepanowe

Nic w nich by nie było dziwnego i niezwykłego gdyby nie to , że jajeczka są faszerowane przeróżnymi bakaliami.

Ocena:
1 5

Składniki na 30 sztuk małych jajeczek.


Składniki:
  • 400 g marcepanu
  • barwniki spożywcze - czerwony, zielony, żółty, różowy
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych
  • 1/3 szklanki orzeszków ziemnych
  • 1/ 3 szklanki orzechów nerkowca
  • 1/2 szklanki suszonych moreli
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/3 szklanki łuskanego słonecznika
  • 1/3 szklanki sezamu
  • 1/3 szklanki pestek dyni
  • 1/3 szklanki ryżowych czekoladowych kuleczek ( dodatek do jogurtu)

Wykonanie:

Wszystkie bakalie wysypujemy na stolnicę i siekamy na drobno nożem. Do posiekanych bakali dodajemy 200 g marcepanu. Dokładnie wszystko ze sobą łączymy - marcepan łączymy z bakaliami. Z powstałej masy bakaliowej formujemy małe jajeczka.

Pozostałe 200 g marcepanu dzielimy na 4 części. Każdą część barwimy - na żółto, zielono, czerwono i różowo. Z zabarwionej masy robimy sznurki, które zwijamy w jeden sznur ( skręcamy sznurek marynarski). Tak przygotowana masę umieszczamy między dwoma płatami papieru do pieczenia i wałkujemy na grubość 1-2 mm. Płat dzielimy na 30 części. Każdą cząstką owijamy małe jajeczka. Powstałe jajeczka przechowujemy w lodówce.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 01/04/2013


comments powered by Disqus