Jabłecznik z budyniem

W spiżarni zapas przecieranych jabłek i trzeba je wykorzystać do tego doszła ochota na kruche ciasto i dla tego jabłecznik z budyniem gotowy... czekamy by przestygł ;-).

Ocena:
1 5

Składniki na blachę 20 x 27 cm.

Blachę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na kruche ciasto:
  • 500 g mąki krupczatki
  • 140 g zwykłego cukru
  • 250 g masła
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 średnie jajka

Masło lub margarynę kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę i dodajemy cukier puder, sól, ekstrakt z wanilii i proszek do pieczenia. Do suchych składników dodajemy całe jajka oraz tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.


Składniki na masę jabłkową:
  • 500 g przeciery z jabłek
  • 700 g całych jabłek
  • 40 g mielonego cynamonu

Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy im gniazda i kroimy w kostkę.

W misce mieszamy przecier z jabłek z kawałkami jabłek wraz z cynamonem.


Składniki na masę budyniową:
  • 1 l mleka
  • 3 opakowania budyniu waniliowego w proszku (3x40 g)
  • 100 g cukru kryształu
  • 30 g masła

Do kubka wlewamy 200 ml mleka, dodajemy sypkie budynie i rozcieramy składniki na jednolitą, gładka masę.

Pozostałą część mleka wlewamy do rondla, dodajemy do niego masło oraz cukier kryształ. Rondle umieszczamy na średnim palniku i doprowadzamy do zagotowania się mleka. Do gotującego się mleka wlewamy wcześniej przygotowaną mieszaninę i całość zagotować. Budyń gotujemy około 5 minut ,ciągle go mieszając by się nie przypalił. Gotowy budyń ściągamy z palnika.

Uwaga !!!!!! budyń gotujemy dopiero jak spód ciasta jest podpieczony.


Dodatkowo:

3 łyżki cukru pudru


Wykonanie:

Po upływie godziny ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i dzielimy na dwie równe części. Jedną część ciasta wkładamy do zamrażalki.

Drugą część ciasta wałkujemy na lekko oprószonej mąką stolnicy na płat o wymiarach naszej blaszki (u mnie 20 x 27 cm). Płatem ciasta wykładamy dno blaszki i podpiekamy je w 200 stopniach Celsjusza przez około 15 minut.

Na podpieczony, gorący spód ciasta wykładamy jabłka a na nie równomiernie rozkładamy gorący budyń. Na budyń, za pomocą tarki o grubych oczkach ścieramy ciasto które schowaliśmy do zamrażalki. Formę z ciastem wstawiłam ponownie do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 50 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do całkowitego przestudzenia, aby podczas krojenia masa budyniowa nie mazała się.

Tuż przed podaniem wierzch ciasta oprószamy cukrem pudrem. Podajemy

Smacznego


Data publikacji: 07/04/2016


comments powered by Disqus