Jabłecznik babci Jasi

Jabłecznik według przepisu mojej babci Jasi. Szczerze? to najlepszy jaki jadłam i dlatego nic nie zmieniałam w przepisie, nic nie dodawałam od siebie a od samego początku do samego końca przestrzegałam wskazówek - i ...- placek wyszedł mi w smaku taki jak pamiętam z dzieciństwa, taki jak babcia robiła. Jeśli tata powiedział, ze nawet mama takiego nie potrafi zrobić to coś musi być w tym prawdy :-).

Ocena:
1 5

Składniki na blaszkę o wymiarach 20 cm x 27 cm.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto półkruche:
  • 200 g margaryny lub masła
  • 1 surowe żółtko
  • 1 całe jajko
  • 400 g mąki pszennej / tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130 g cukru pudru
  • 2,5 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany

Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do mąki dodajemy tłuszcz, jajko, żółtko, śmietanę i cukier puder. Za pomocą noża siekamy składniki , tak długo aż powstaną nam większe granulki. Odkładamy nóż na bok i za pomocą dłoni zarabiamy szybko ciasto. Zarobione ciasto owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy je na 1,5 - 2 godzin do lodówki.


Składniki na farsz:
  • 2 kg jabłek
  • 1/2 szklanka cukru kryształu
  • 4 łyżki świeżej bułki tartej
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda i ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Do startych jabłek dodajemy cukier kryształ i cynamon - wszystko dokładnie łączymy ze sobą.


Dodatkowo:
  • 5-6 łyżek cukru pudru

Wykonanie:

Po upływie podanego czasu surowe ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii, dzielimy na pół i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na prostokąty o wymiarach 27 cm x 20 cm ( obie połówki ciasta). Jeden prostokąt wkładamy na papier do pieczenia (którym uprzednio wyłożyliśmy blaszkę prostokątną), ciasto dziurkujemy widelcem, posypujemy je dwoma łyżkami bułki tartej. Następnie na tak przygotowany spód wykładamy farsz z jabłek, który równomiernie rozkładamy. Farsz posypujemy z wierzchu również dwoma łyżkami bułki tartej i przykrywamy drugim płatem surowego ciasta. Ciasto z wierzchu dziurkujemy widelcem.

Ciasto dlatego posypujemy bułką tartą by nie zrobiło się mokre podczas pieczenia - od jabłek.

Tak przygotowane, surowe ciasto wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika i pieczemy je w 180 stopniach Celsjusza przez 35 minut (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Ażeby ciasto z wierzchu się nam nie przypaliło, podczas pieczenia możemy przykryć je folią aluminiową ( świecącą się strona do góry).

Po upieczeniu ciasto wykładamy z piekarnika i pozostawiamy choć do lekkiego przestudzenia.

Przed podaniem ciasto oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego


Data publikacji: 16/09/2014


comments powered by Disqus