Imbirowe choinki
Zielono mi ... :-) już powoli mój syn rozgląda się za choinką którą będzie dekorować. Ja tym czasem postanowiłam wypróbować jego chęci i poprosiłam aby udekorował moje imbirowe choinki cukrowymi, kolorowymi płatkami. Przyznam, że zrobił to perfekcyjnie :).





Składniki na 2 blachy.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto imbirowe:
- 300 g mąki pszennej/ tortowej
- 170 g masła
- 90 g cukru pudru
- 1, 5 łyżeczki sproszkowanego imbiru
Składniki na lukier śmietanowy na surowo:
- 300 g cukru pudru
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)
- kilka kryształków zielonego barwnika spożywczego
Do miski kamionkowej wsypujemy cukier i dodajemy do niego śmietanę oraz zielony barwnik spożywczy. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem. Powstały lukier przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką nr 2.
Dodatkowo:
- kolorowe płatki cukrowe
- cukrowe gwiazdki
Wykonanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę wraz z cukrem pudrem i sypkim imbirem. Do suchych składników dodajemy masło i za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Po upłynięciu godziny ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 4-5 mm. Z płatu ciasta, za pomocą foremek (3 wielkości foremek np, 8x8 cm, 6x6 cm i 3x3 cm)wycinamy kwadraty, które przecinamy na pół po przekątnej. Z surowych ciastek, bezpośrednio na blachach do pieczenia formujemy choinki - zdjęcia pomocnicze powyżej
Ciasteczka pieczemy w 190 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut, na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Upieczone ciasteczka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Przestudzone ściągamy z blachy.
Każdą choinkę dekorujemy zielonym lukrem oraz zdobimy kolorowymi płatkami cukrowymi.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 27/11/2017
comments powered by Disqus