Gwiazdki z orzechem nerkowca

Wielkim krokiem zbliżają się Święta Bożego Narodzenia i dla tego koleją moją propozycją są gwiazdki. Gwiazdki wykonane z białek, zmielonych orzechów nerkowca a do tego oblane lukrem z ajerkoniaku i posypane startą, białą czekoladą.

Ocena:
1 5

Przepis na dużą blaszkę do pieczenia.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciastka:
  • 2 białka
  • 300 g zmielonych orzechów nerkowca
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 70 g mąki pszennej / tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na polewę:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/3 szklanki ajerkoniaku

Z podanych składników robimy polewę.


Dodatkowo:
  • 50 g startej białej czekolady

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do miski wlewamy białka dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier puder. Mikser zamieniamy na łyżkę drewnianą. Do ubitej piany z cukrem dodajemy mąkę z proszkiem oraz zmielone orzechy i wszystko delikatnie mieszamy w celu połączenia się składników. Stolnicę lekko podsypujemy mąką i przekładamy na nią powstałe ciasto. Ciasto należy rozwałkować na grubość około 1 cm. Za pomocą foremek wycinamy np. gwiazdki które układamy na uprzednio przygotowanej blaszce.

Ciasteczka pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez około 10-12 minut - funkcja piekarnika termoobieg.

Upieczone ciasteczka odstawiamy do przestygnięcia. Przestygnięte ciasteczka zamaczamy w polewie ajerkoniakowej i oprószamy startą czekoladą.

Smacznego.


Data publikacji: 17/12/2012


comments powered by Disqus