Gwiazdki biało-czarne
Oj już powoli słychać świąteczne piosenki, gdzie nie gdzie sypło śniegiem, coś niesamowitego zaczyna unosić się w powietrzu i tak, tak u nas powoli budzi się duch świąt...





Składniki na 3-4 blachy.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na kruche ciasto:
- 500 g mąki krupczatki
- 150 g masła
- 100 g smalcu
- 2 surowe żółtka
- 1 surowe, całe jajko
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 duża łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki naturalnego kakao
Składniki na polewę czekoladową:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki masła
- 5 łyżek mleka
Czekoladę łamiemy na drobną kostkę i przekładamy ją do rondelka. Do naczynia z czekoladą dodajemy masło i mleko. Składniki wstawiamy na mały palnik i doprowadzamy do ich połączenia. Podczas roztapiania się składników cały czas je mieszamy. Powstałą polewę ściągamy z palnika.
Składniki na lukier biały z białek:
- 2 surowe białka z jajek
- 200 g cukru pudru
- na końcu noża kwasku cytrynowego ( szczypta)
Do kamionkowej miski wlewamy białka i dodajemy do nich cukier oraz kwasek cytrynowy. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki ,tak długo , aż lukier będzie gesty tak jak gęsta kwaśna śmietana.
Dodatkowo:
- 2 pisaki lukrowe, cukrowe białe
- kuleczki ryżowe w białej czekoladzie
Wykonanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę wraz z cukrem pudrem. Do suchych składników dodajemy masło, smalec, kwaśną śmietanę, jajko, żółtka. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto dzielimy na dwie równe części i do jednej dodajemy naturalne kakao - zarabiamy kakaowe ciasto. Oba ciasta formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Po upłynięciu godziny ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 4-5 mm. Z płatu ciasta, za pomocą foremki wycinamy duże i małe gwiazdki- zdjęcia pomocnicze powyżej.
Ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w 190 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut, na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).
Po upieczeniu ciasteczka pozostawiamy do przestygnięcia.
Duże, ciemne gwiazdki oblewamy białym lukrem i układamy je na kratce by ociekły z jego nadmiaru. Małe gwiazdki z jasnego ciasta oblewamy polewą czekoladową i układamy je na środku o lukrowanych, ciemnych gwiazdek (tak samko robimy z dużymi jasnymi gwiazdkami-polewamy je ciemną polewą, a małe ciemne gwiazdki lukrujemy). Ciasteczka pozostawiamy by zastygły na nich polewy. Następnie każde ciasteczko dodatkowo zdobimy esami-floresami i kuleczkami ryżowymi w białej czekoladzie.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 20/11/2017
comments powered by Disqus