Grzybki

A o to moja kolejna propozycja jesienna- grzybki , które w brew pozorom bardzo łatwo wykonać a smakują niesamowicie.

Ocena:
1 5

Składniki na 30 sztuk.

Foremki na babeczki obracamy do góry dnem smarujemy je roztopionym tłuszczem ( margaryną) i oprószamy mąka pszenną / tortową.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem ciastek mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto półkruche:
  • 300 g maki pszennej / tortowej
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła lub margaryny
  • 1 całe jajko
  • 2 surowe żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany ( użyłam 18%)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na stolnicę przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Do sypkich składników dodajemy tłuszcz, kwaśna śmietanę, żółtka oraz jajko. za pomocą noża siekamy składniki do momentu aż zaczną się nam pojawiać grudki. Wtedy odkładamy nóż i rękoma zarabiamy ciasto. Gładkie. lśniące ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.


Składniki na masę :
  • 1 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru ( 1 x 40 g)
  • 400 ml mleka
  • 1 surowe żółtko
  • 1 kopiata łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 kieliszek amaretto lub rumu
  • 200 g miękkiego masła

Do garnuszka wlewamy 100 ml mleka i dodajemy do niego surowe żółtko, cukier kryształ , mąkę ziemniaczaną oraz opakowanie sypkiego budyniu. Składniki łączymy ze sobą na gładką, jednolitą masę.

Do rondla nalewamy 300 ml mleka i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka dodajemy surową masę. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 5 minut cały czas mieszając go by nie przywarł do spodu naczynia. Po ugotowaniu przykrywamy go folią i odstawiamy do przestygnięcia.

W makutrze ucieramy na puch masło . Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo zimny budyń -ucieramy. Do powstałej puszystej masy wlewamy alkohol i łączymy składniki.

Masę na czas przygotowania ciastek wkładamy do lodówki.


Składniki na polewę czekoladową z masłem:
  • 150 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 4 łyżki mleka
  • 1/ 2 łyżeczka olejku rumowego ( lub prawdziwego rumu)

Do rondelka wkładamy składniki - masło, kakao, mleko, cukier i olejek. Rondelek umieszczamy na bardzo małym palniku i doprowadzamy do połączenia się składników na jednolitą masę. Pamiętamy o mieszaniu składników podczas ich roztapiania (dzięki temu się nie przypalą składniki). Gotową polewę ściągami z palnika.


Składniki na lukier :
  • 250 g cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)

Do miski kamionkowej wsypujemy cukier i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.


Dodatkowo:
  • 3 łyżki suchego maku

Wykonanie:

Po upływie 3 godzin ciasto wyciągamy z lodówki, odwijamy z folii i wałkujemy na lekko podsypanej mąka stolnicy na płat ciasta o grubości 3-4 mm. Płat ciasta posypujemy z wierzchu mąką i zwijamy go na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się nam ciasto układamy foremki na babeczki do góry dnem ( zdjęcie poniżej) a następnie przykrywamy je ciastem. Za pomocą szklanki wycinamy foremki z ciastem ( zdjęcie poniżej). tak przygotowane ciasto układamy na blaszce do pieczenia. Surowe kapelusze pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut - na jasno brązowy kolor ( funkcja piekarnika termoobieg, piekarnik elektryczny - zdjęcie poniżej upieczonych kapeluszy). Upieczone kapelusze wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Z zimnych ciastek delikatnie wyciągamy foremki.

Ciasto, które pozostało nam z wyciętych kapeluszy, ponownie zagniatamy i ponownie wałkujemy na grubość 3-4 mm. Za pomocą okrągłej foremki z falowaniem lub foremki na babeczkę ( w której piekliśmy kapelusz ) wycinamy 30 sztuk ciastek. W każdym ciastku za pomocą końcówki od worka cukierniczego , na środku wycinamy otwór ( zdjęcie poniżej).

Ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut na jasnobrązowy kolor ( funkcja piekarnika termoobieg, piekarnik elektryczny). Po upieczeniu ciasteczka wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Pozostałości ciasta zagniatamy a następnie formujemy z niego długi cienki wałek o grubości 3-4 mm ( o 2 mm mniejszej grubości niż jest nasz otwór w okrągłych ciasteczkach). Surowe nóżki grzybków pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut - na jasno brązowy kolor (funkcja piekarnika termoobieg, piekarnik elektryczny). Po upieczeniu ciasteczka wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Upieczone , przestygnięte oraz oddzielone od foremek kapelusze z wierzchu moczymy w polewie czekoladowej i odstawiamy do jej zastygnięcia ( zdjęcie poniżej)

Upieczone i zimne nóżki od grzybków do połowy zamaczamy w lukrze a następnie w suchym maku. Następnie pozostawiamy je w celu zastygnięcia się lukru. Gdy już lukier nam dobrze zastygnie , nóżki łączymy z okrągłymi ciasteczkami ( zdjęcie poniżej).

Gdy już czekolada na kapeluszach grzybków jest zastygnięta obracamy je do góry dnem i ich wnętrze napełniamy masą budyniową ( 1 duża łyżka masy) i zatykamy je połączonym korpusem - nóżki i okrągłego ciasteczka.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 24/09/2013


comments powered by Disqus