Grysikowiec z malinami
Ciasto z mojego dzieciństwa - proste w wykonaniu ciasto na bazie kaszy manny, na herbatnikach, galaretka i malinki. Nic dodać nic ująć.





Składniki na blachę o wymiarach 20 x 27 cm.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Składniki na masę grysikową:
- 1 l mleka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka kaszy manny (ekspresowej)
- 1 laska wanilii
Do rondla wlewamy mleko, dodajemy do niego masło, cukier oraz ziarna z jednej laski wanilii. Rondel ze składnikami umieszczamy na palniku i doprowadzamy do zagotowania mleka. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę mannę i dokładnie łączymy składniki - najlepiej w tym celu użyć miksera by nie powstały grudki. Kasze mannę gotujemy 7 minut, cały czas mieszając/ miksując. Gdy nasza masa zgęstnieje ściągamy ją z palnika.
Dodatkowo:
- 2 opakowania sypkiej galaretki o smaku malinowym
- 700 ml wrzącej wody
- 500-600 g malin
- 250 g grubych herbatników
We wrzątku rozpuszczamy sypkie galaretki i pozostawiamy je go lekkiego stężenia.
Maliny myjemy i osuszamy z nadmiaru wody.
Wykonanie:
Spód blaszki wykładamy herbatnikami a następnie wylewamy na nie masę grysikową.
Uwaga !!!: masę grysikowe wykładamy gorącą na spód, nie czekamy aż przestygną.
Ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki.
Gdy masa grysikowa już zastygła, wykładamy blaszkę z lodówki i wykładamy na nią lekko stężałą galaretkę. W galaretce umieszczamy malinki.
Tak przygotowane ciasto wkładamy na 2-3 godziny do lodówki by galaretka dobrze stężała.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 20/07/2017
comments powered by Disqus