Grysikowiec owocowy na herbatnikach

Tak mi się dzisiaj zachciało czegoś pożywnego, słodkiego, owocowego i koniecznie z galaretką. Czegoś co można szybko wykonać nie używając piekarnika... i tak powstał dwukolorowy grysikowiec :)

Ocena:
1 5

Składniki na blachę o wymiarach 20 x 27 cm.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.


Składniki na spód:
  • 360 g herbatników bez nadzienia
  • 150 g miękkiego masła

Herbatniki przekładamy do podwójnego woreczka śniadaniowego i za pomocą wałka miażdżymy je na pył. Zmiażdżone ciastka przesypujemy do miski, dodajemy do nich miękkie masło i za pomocą łyżki drewnianej dokładnie łączymy.

Masą herbatnikową wykładamy spód prostokątnej blaszki. Blaszkę wkładamy na godzinę do lodówki by spód dobrze stwardniał.


Składniki na masę grysikową:
  • 1 l mleka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka kaszy manny (ekspresowej)
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 laska wanilii

Dodatkowo:
  • 300 g mrożonych malin
  • 2 opakowania sypkiej galaretki malinowej
  • 600 ml wrzącej wody

Wykonanie:

Po godzinie wykładamy blaszkę z lodówki.

Do rondla wlewamy mleko, dodajemy do niego masło, cukier oraz ziarna z jednej laski wanilii. Rondel ze składnikami umieszczamy na palniku i doprowadzamy do zagotowania mleka. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę mannę i dokładnie łączymy składniki - najlepiej w tym celu użyć miksera by nie powstały grudki. Kasze mannę gotujemy 7 minut, cały czas mieszając/ miksując. Gdy nasza masa zgęstnieje ściągamy ją z palnika i rozdzielamy na dwie równe części. Do jednej części wsypujemy kakao i dokładnie je łączymy z grysikiem.

Na stwardniały spód z herbatników wylewamy/ wykładamy czekoladową masę grysikową a na nią biała masę. Uwaga masy grysikowe wykładamy gorące na spód, nie czekamy aż przestygną.

Ciasto ponownie wkładamy na 30 minut do lodówki.

Gdy masy grysikowe już zastygły, wykładamy blaszkę z lodówki.

We wrzątku rozpuszczamy obie galaretki. Do wrzącej wody wsypujemy mrożone owoce, mieszamy. Galaretka pod wpływem zmrożonych malin szybko zacznie nam tężeć (2-3 minuty) więc od razu wykładamy ją na naszą masę grysikową.

Tak przygotowane ciasto wkładamy na 2-3 godziny do lodówki a następnie podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 20/06/2014


comments powered by Disqus