Grysikowa tarta z truskawkami

Proste kruche ciasto połączone z delikatną, pożywną masą grysikową, a na dodatek świeże, słodkie truskawki zalane galaretką....

Ocena:
1 5

Składniki na jedną tartę.

Formę do tarty należy dobrze natłuścić rozpuszczonym tłuszczem i oprószyć lekko mąka pszenną.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto kruche:
  • 1,5 szklanki mąki krupczatki
  • 2 surowe żółtka
  • 200 g masła lub dobrej margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (ja użyłam 18%)

Masło lub margarynę kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę z cukrem pudrem. Do suchych składników dodajemy żółtka, kwaśną śmietanę oraz tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 5 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Ciasto rozwijamy na formie do tarty, dociskamy je do brzegów i odcinamy nadmiar. Dno ciasta dziurawimy widelcem.

Surowe ciasto pieczemy w 180 -200 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut, na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu babeczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.


Składniki na masę grysikową:
  • 6 łyżek kaszy manny (grysiku)
  • 1/2 szklanka cukru kryształu
  • 600 ml mleka
  • 250 g miękkiego masła

Mleko wlewamy do rondla i wsypujemy do niego cukier kryształ. Rondel ze składnikami kładziemy na palniku i doprowadzamy do zagotowania mleka. Do gotującego się płynu wsypujemy kasze mannę i energicznie mieszamy by nie powstały nam grudki. Grysik gotujemy 5-6 minut. Ugotowana kasze ściągamy z palnika, przykrywamy folia spożywczą (lub talerzykiem) i pozostawiamy do przestygnięcia.

Masło przekładamy do makutry i ucieramy go na puch. Do utartego tłuszczu stopniowo dodajemy zimny grysik i rozcieramy dokładnie składniki do momentu ich całkowitego połączenia się.


Dodatkowo:
  • 700 g truskawek
  • 2 opakowania sypkiej, truskawkowej galaretki
  • 500 ml wrzątku
  • 300 g dżemu truskawkowego

We wrzącej wodzie rozpuszczamy galaretki i pozostawiamy je do lekkiego stężenia.

Truskawki myjemy, odsączamy, usuwamy im szypułki i przecinamy je na cztery cząstki.


Wykonanie:

Na upieczone, przestudzone kruche ciasto wykładamy masę grysikową na , którą rozkładamy równomiernie dżem truskawkowy. Na dżem układamy owoce i zalewamy je lekko stężałą galaretkę. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na 3-4 godziny by galaretka dobrze stężała.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 07/06/2014


comments powered by Disqus