Gruszki w cieście francuskim
A dziś gruszki otulone w cieście francuskim i dla odmiany faszerowane pijanymi bakaliami.





Składniki na 6 sztuk.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki:
- 375 g ciasta francuskiego
- 200 g bakalii (śliwki, rodzynki, morele, orzechy itp.)
- 100 ml nalewki gruszkowej lub rumu
- 6 sztuk dużych gruszek
- białko z jajka kurzego
Wykonanie:
Bakalie kroimy w drobne kawałeczki, wsypujemy do miseczki i zalewamy je alkoholem. Zalane bakalie warto odstawić na dobę by dobrze nasiąkły płynem.
Białko wlewamy do miseczki i lekko je podbijamy.
Ciasto francuskie odwijamy z folii, za pomocą szklanki wycinamy z niego 6 okręgów a następnie pozostałe ciasto kroimy w 1,5- 2 cm paski.
Gruszki myjemy, obieramy ze skórki, od spodu za pomocą łyżki wycinamy gniazdo i pamiętamy by nie odciąć ogonka. Miejsce wyciętego gniazda zapełniamy (po same brzegi) pijanymi bakaliami. Każdą gruszkę owijamy paskami ciasta francuskiego (również spód gruszki owijamy ciastem) - zdjęcia pomocnicze powyżej.
Tak przygotowane gruszki smarujemy roztrzepanym białkiem, umieszczamy na blaszce do pieczenia i zapiekamy je w 200 stopniach Celsjusza przez około 20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).
Po upieczeniu gruszki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Podajemy (również wyśmienicie smakują z polewą czekoladową :) ).
Smacznego
Data publikacji: 16/08/2017
comments powered by Disqus