Grissini z różową solą
Grissini z solą, ziołami, sezamem, makiem itp. to nic innego jak długie, suche, bez kształtu paluchy. Świetna przekąska do piwa i dipów.
Przepis znaleziony gdzieś w sieci i poddany lekkiej modyfikacji.





Przepis na 30 sztuk paluszków.
Blachy do pieczenia należy natłuścić i posypać mąką.
Przed pieczeniem należy średnio nagrzać piekarnik.
Składniki na ciasto:
- 350 g mąki pszennej / tortowej (ja użyłam typ 550)
- 50 ml oliwy suszonych pomidorów
- 200 ml ciepłej wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru kryształu
- 12,5 g świeżych drożdży
Dodatkowo:
- 1 surowe białko
- różowa sól
Białko wlewamy do niewielkiej miseczki i lekko podbijamy.
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski.
Do garnuszka rozkruszamy drożdże i dodajemy do nich cukier, sól, oliwę i letnią (ani gorącą ani zimną) wodę. Mieszamy składniki na jednolitą masę. Masę przelewamy do miski z mąką. Wyrabiamy ciasto tak długo aż odklei się nam od ręki. Ciasto przykrywamy suchą, czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godziny by ciasto nam wyrosło.
Stolnicę podsypujemy mąką. Ciasto należy podzielić na 3 części. Każdą część należy rozwałkować na grubość 5- 7 mm , na kształt prostokąta długiego jak nasza blaszka do pieczenia (20 cm lub 30 cm). Prostokąt kroimy na paski szerokie na 2cm- 2,5 cm a następnie lekko je skręcamy. Paluchy układamy na blaszce do pieczenia. Smarujemy je rozbełtanym białkiem i posypujemy solą.
Paluchy pieczemy w 170-180 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut - na złoty kolor.
Po upieczeniu wykładamy je z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.
Paluchy można jeść suche, popijać je piwem czy moczyć w dipach.
Smacznego
Data publikacji: 15/03/2013
comments powered by Disqus