Greckie obwarzanki z sezamem

Prosta, szybka, idealna do trunków, przekąska z dużą ilością sezamu łuskanego i czarnego.

Ocena:
1 5

Składniki na 16 sztuk.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 całe, surowe jajka
  • 5 łyżek wody
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:
  • 1 surowe jajko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 40 g sezamu - pomieszanych czarnych i złotych ziaren sezamu

Do miski wbijamy jajko, wlewamy oliwę i wszystko lekko podbijamy widelcem.

Sezam przesypujemy na talerzyk.


Wykonanie:

Do miski wbijamy całe jajka i dodajemy do nich wodę oraz oliwę. za pomocą miksera ubijamy składniki na jasnozłotą masę. Do powstałej masy jajecznej dodajemy sól oraz mąkę i za pomocą drewnianej łyżki wyrabiamy ciasto - około 10 minut. Ciasto powinno mieś klejącą konsystencję. Wyrobione ciasto przykrywamy miską na 15 minut by odpoczęło.

Stolnice oprószamy mąką krupczatką. Wypoczęte ciasto formujemy w wałek, który dzielimy na 16 równych części. Każdą część -dłońmi -formujemy w wałek o grubości około 1 cm i długości 10 cm. Oba końce wałka sklejamy ze sobą, dzięki czemu utworzy się nam mały obwarzanek - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Surowe obwarzanki, z wierzchu moczymy w roztrzepanym jajku a następnie w ziarnach sezamu. Obwarzanki układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy je w 180 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut , na złoty kolor ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg).

Upieczone obwarzanki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 13/08/2014


comments powered by Disqus