Faworki tanie
W książce Jana Czernikowskiego znalazłam niesamowite przepisy na faworki, chrusty i pączki. Postanowiłam usmażyć faworki tanie ale nadać im kształt wiatraczków by wyglądały ciekawiej i kolorowo. Faworki wyszły bardzo smaczne dlatego też polecam je na karnawał.





Składniki na 40 sztuk wiatraczków.
Do smażenia będziemy potrzebować 1 - 1,5 l oleju słonecznikowego/rzepakowego/roślinnego lub smalcu.
Miskę lub głęboki talerz wykładamy papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej /tortowej
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka oleju roślinnego lub rzepakowego
- 1 jajko (wielkość L)
- 3 łyżki kwaśnej śmietany (użyłam 18%)
- 1 łyżka octu
Składniki na lukier śmietanowy:
- 250 g cukru pudru
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)
Do miski kamionkowej wsypujemy cukier i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.
Dodatkowo:
- 1 - 1,5 l oleju słonecznikowego/rzepakowego/roślinnego lub smalcu.
- 2 łyżki suszonych owoców Goji
- kilka łyżek powideł śliwkowych
Tłuszcz wlewamy do garnka, który wstawiamy na średni palnik.
Tłuszcz nagrzewamy dopiero gdy nasze wiatraczki będą gotowe do smażenia.
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier pudrem, olej, jajko, kwaśna śmietanę oraz ocet i z podanych składników zagniatamy bardzo gęste ciasto które wyrabiamy około 40 minut , uderzając je wałkiem. Następnie wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy czystą suchą ścierką i wstawiamy do lodówki na 10-15 minut. Po ochłodzeniu się ciasta, porcjami wałkujemy je na lekko oprószonej mąka stolnicy płat o grubości - do 2 mm. Ciasto kroimy w kwadraciki o bokach około 7-8 cm, rogi nacinamy i co drugi zawijamy do środka, bardzo dokładnie zlepiając wierzchołki. Wiatraczki smażymy w rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor (po 3-4 sekundy z każdej strony). Usmażone faworki wykładamy łyżką cedzakową z tłuszczu i odsączamy na ręczniczku papierowym. Po wystudzeniu lukrujemy je,środek dekorujemy "kroplą" powideł śliwkowych i owocami Goji.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 16/01/2016
comments powered by Disqus